min

Tags in dit artikel

De Squeezebox Radio

Logitech is al enige tijd druk bezig met allerhande mediaspelers. Na de overname van Slim Devices in 2006 heeft het bedrijf diverse mediaspelers onder de naam Squeezebox, waarvan de Squeezebox Classic inmiddels een begrip is geworden vanwege uitgebreide mogelijkheden en de goede reputatie op het gebied van de audio-weergave.

Afgelopen maand kwam de Squeezebox Radio uit. Een klein compact apparaatje wat misschien meer geschikt is als audioapparaat voor gebruikers die op een bijzondere plek misschien niet direct de beschikking hebben over een versterker, vandaar de ingebouwde speaker.

Eerste indrukTechzine werd de mogelijkheid geboden om een review-exemplaar te bemachtigen en aangezien ik al enige ervaring had met de eerdergenoemde Squeezebox Classic leek me een vergelijking makkelijk gemaakt, al moeten de verschillen wel op waarde worden geschat want feitelijk hebben beide apparaten een andere doelgroep. Toch blijft de achterliggende software (Squeezebox Server) hetzelfde. Ik had me al een voorstelling van het apparaat willen maken, maar bij het uitpakken bleek het geval toch groter dan ik gedacht had maar dat mag de pret verder niet drukken.

In het algemeen ben ik voorstander van het gebruik van de bedrade ethernet-aansluiting, zeker omdat ik dit apparaat wilde uitproberen in de slaapkamer om het als decadente wekker en radio te gebruiken, wat het apparaat ook pretendeert te zijn, maar in dit geval was het handiger om te kiezen voor WiFi, mede vanwege het ontbreken van een netwerkkabel in de slaapkamer. Het zoeken en instellen ging vrij eenvoudig, alleen het invoeren van de netwerksleutel in combinatie met het grote draaiwiel aan de voorkant kan frustrerend worden als je een hele lange sleutel gebruikt want je blijft scrollen door het alfabet.Het gebruikDaarna is het een kwestie van een MySqueezebox-account aan te maken en de Squeezecenter Server-software te installeren. Deze software dient geinstalleerd te worden als je bijvoorbeeld je muziekcollectie wil laten streamen naar je Squeezebox. Ik was al in het bezit van zo’n account en kon op eenvoudige wijze de Radio toevoegen aan mijn Squeezecenter. Hierna kon ik ook zonder problemen mijn al toegevoegde playlists en favorieten benaderen, alsmede direct mijn muziek-collectie streamen.

Mocht je nog niet eerder kennisgemaakt hebben met de Squeezecenter Server-software zal je merken dat dit heel eenvoudig op te zetten is. Op eenvoudige wijze is deze software via de browser op elke pc te benaderen en te gebruiken. Een mooi stukje software, al kan het op de pc nogal wat geheugen verbruiken, maar dat mag geen groot probleem zijn. De interface op de Radio is erg duidelijk opgezet en het is vrij eenvoudig om een willekeurige nummermix te starten. Als je al ervaring hebt met Squeezecenter zal het een feest der herkenning zijn.

Table of contents