2min

Tags in dit artikel

,

I/O panel en lay-out

Bij een H55 bord wordt uiteraard een goedgevuld I/O panel verwacht, omdat het H55-platform grotendeels bedoelt is voor multimedia toepassingen. Denk hierbij aan een Media-Center pc.
Bij een Home Theatre Personal Computer, ofwel HTPC, zijn vooral de juiste audio- en video-aansluitingen heel belangrijk. Gelukkig heeft ASRock goed nagedacht over de mogelijke toepassingen van het bord, en we vinden ook alle aansluitingen die we maar zouden mogen wensen op het I/O panel.


Zoals te zien, 5x USB2.0, 1x e-SATA/USB, VGA, DVI, HDMI, optisch in/uit, FireWire en 7.1 HD audio, heel compleet dus. Bijzonder dat we op een bord van dit goedkope kaliber toch e-SATA tegenkomen.
Het aantal USB-poorten is wat minder dan we van het P55-platform gewend zijn, maar H55 biedt enkel ondersteuning voor maximaal twaalf USB2.0 poorten, zes op het I/O panel en zes intern.

Lay-out


Problemen met de lay-out van een bord doen zich bij het H55-platform niet zo snel voor. Alhoewel er genoeg ruimte tussen de CPU socket en de geheugenmodules zit om een grote CPU-koeler te monteren, zal dit niet snel van pas komen. Zoals ik al uitlegde is het hoofddoel van het H55-platform multimediatoepassingen. Daar zal niet snel gewerkt worden met gigantische CPU-koelers zoals de Scythe Mugen’s of de Prolimatech Megahalems.


Daarnaast zien we dat de SATA-aansluitingen naast de 24-pins stroomaansluiting geplaatst zijn, waar we ze niet zouden verwachten.
Gelukkig heeft ASRock er over na gedacht dat er in HTPC behuizingen vaak weinig ruimte is, en daarom wijzen de SATA-connectoren ook naar boven. In de hoogte is er vaak meer ruimte dan aan ze zijkanten.
Verder zien we twee PCI-Express sloten, waarvan de ene op 16 lanes werkt en de andere 4 lanes tot zijn beschikking heeft.
Dit is niet bevordelijk voor een SLI of CrossFire opstelling. Helaas heeft ASRrock hier geen aandeel in. Ook dit is een limitatie van het H55-platform. Bij P55 kan er aan beide sloten acht lanes worden toegekend, bij H55 is het alleen mogelijk om 16 lanes aan het eerste slot toe te kennen, en 4 lanes aan het tweede slot.
Verder zien we op het bord één PCI-e x1 slot en één PCI slot, voor eventuele uitbreidingskaarten.


Helaas zien we ook bij dit bord geen koeling op de stroomvoorziening.
Het blijkt dat in deze prijsklasse eigenlijk bij elk merk een koelblokje wegbezuinigd wordt. Het argument hiervoor is dat de borden uiteraard niet bedoelt zijn om hevig mee te overklokken. Tegenstrijdig is dan weer dat we wel alle functies daarvoor zien in de bios. ASRock heeft zelfs een extra functie toegevoegd, genaamd Turbo 50. Wat deze (overklok)functie precies inhoudt leg ik verderop in de review uit.