3min

Tags in dit artikel

,

Overklokken

Uiteraard leent het H55-platform zich niet alleen maar voor multimedia toepassingen en kan het bord zich ook huisvesten in een desktop PC. Daar kan immers wel voor goede koeling gezorgd worden, en wordt overklokken een optie en een vraag van desktop-gebruikers. Gelukkkig voldoet ASRock aan deze vraag en is ook dit bord overladen met overklokfuncties. Zo is op het bord ook een nieuwe feature te vinden die zichzelf "Turbo 50" noemt.


Turbo 50


Turbo 50 is een feature van ASRock om met één aanpassing in de bios de prestaties van het systeem een flinke stap omhoog te tillen.
Zoals het onderstaande voorbeeld laat zien wordt de optie geselecteerd in de bios, vervolgens zijn de prestaties van het systeem 50% beter. Klinkt goed, maar er zitten wel een aantal addertjes onder het gras.
Aan de onderstaande tabel, die afkomstig is van ASRock, is te zien dat de Core i3 530 van 2,93GHz naar maar liefst 4.0GHz wordt getild. Ook de geïntegreerde GPU wordt 133MHz hoger getild, wat resulteert in een klokfrequentie van 867MHz. Een nette overklok, ideaal is dat het slechts één druk op de knop vergt.

Hieronder de resultaten zoals ASRock ze presenteert:

H55M Pro / Core i3 530 CPU Frequency GPU Frequency 3DMARK 06 PCMARK Vantage Super PI
Turbo 50 Off 2.93GHz 733MHz 1767 punten 4661 punten 14.485 sec.
Turbo 50 On 4GHz 867MHz 2665 punten 5453 punten 10.641 sec.
Percentage Increase 36.66% 18.28% 50.82% 16.99% 26.54%

Zoals te zien doet "Turbo 50" zijn naam eer aan. Bij 3Dmark06 is een prestatieverbetering te zien van ruim 50 procent. Persoonlijk vind ik dat ASRock dit netjes doet, aangezien de Core i3 van 2,93GHz naar 4,0GHz overklokken als overklokker best wat inspanning kan vergen om alle juiste settings te vinden. Ook is het leuk om te zien dat de GPU-frequentie ook wordt verhoogd, om de grafische kaart ook wat extra "juice" te geven. Let wel, het is niet het geval dat de algehele systeemprestaties met 50 procent stijgen. Bijna alle games zijn tegenwoordig GPU gelimiteerd, dus zal de hoge overklok van de processor niet de effectiviteit en de efficiëntie hebben zoals deze dat heeft in 3Dmark06. Helaas heb ik niet de beschikking over een Clarkdale processor met geïntegreerde videochip, dus ik heb niet de mogelijkheid om de Turbo 50 functie zelf te testen. De functie werkt namelijk alleen met een Clarkdale processor, de geïntegreerde videochip is vereist om de functie te laten werken. Dat is in elk opzicht merkwaardig, de functie zou namelijk een Core i7 ook prima op 4.0GHz kunnen klokken. Wat ik wel verwacht, is dat de Turbo 50 functie alleen vlekkeloos zal werken mits er een goede CPU-koeler geïnstalleerd is. Daar is tevens het struikelpunt van de Turbo 50 functie, de functie klokt de Intel Core i3 processor ook naar 4.0GHz als er een standaard Intel boxed koeler is geïnstalleerd. Het is zeker dat deze onder volle belasting de 80 graden celcius makkelijk zal aantippen, en het is dus ook de vraag hoelang de processor dat vol zal houden. Nog erger, wie is er verantwoordelijk als functie de processor molesteert, of het moederbord? ASRock wist het mij niet te vertellen.

Handmatig overklokken.


Uiteraard is de Turbo 50 functie handig voor beginners, maar als overklokker doen we dit natuurlijk liever handmatig. Dan moet ik je helaas al snel teleurstellen, je gaat met dit bordje geen records breken. Alhoewel het bord daar ook absoluut niet voor bedoelt is, is het ook wel logisch. Ook bij dit bord vinden we geen koeling terug op de stroomvoorziening. Dat houdt in dat de MOSfets en fasen ongekoeld zijn. We zien bij dit bord exact dezelfde problemen/limitaties als bij het eerder geteste ASRock P55DE3 bord. Zo zien we dat na slechts 3 minuten stress test op 3.2GHz de processor terug-geschroefd wordt naar 1,4GHz. Dit doet het ASRock bord om te voorkomen dat de fasen wegsmelten. Uiteraard blijkt het dus dat overklokken met dit bord, zonder extra koeling op de stroomvoorziening, eigenlijk niet te doen is. Dit kan wel opgelost worden door een ventilator op volle snelheid erop te richten, maar of dat ideaal is, is te betwisten.

Aan de ene kant wordt er geroepen dat het bord ook wil overklokken, en dat er zelfs functies worden toegevoegd om dit automatisch te doen. Daarna komen er magere overklokresultaten en wordt er geroepen dat het bord niet bedoelt is voor overklokken, en veelal zich zal huisvesten in een Mediacenter pc. Tegenstrijdig dus.