2min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Wederom een review over een product van het Oostenrijkse ‘Noctua’. De heren en dames van het bedrijf hebben een top-down koeler op de markt gebracht met twee indrukwekkende 140 mm-koelers, waarvan het opmerkelijk is dat ze geen vierkant frame hebben. Naar gelang de behoefte aan koeling, zullen de ventilatoren hun toerental aanpassen tussen de 750 en 1200 toeren per minuut. Uiteraard staat het je vrij om constant op een hoog toerental te koelen. Gezien dit een koeler is die gericht is op HTPC’s en Silent PC’s, zullen we ons verder niet druk maken over de mate van overklokbaarheid van de processor in combinatie met deze koeler.De warmte-opname van de koeler gaat zoals inmiddels gemeengoed is in de koelerbranche via een zestal heatpipes die allen zes millimeter dik zijn. Het contactvlak tussen processor en koeler is groot en niet geheel vlak. Dit schijnt de verdeling van de koelpasta te verbeteren.

Opvallend is de top-down koeling, die plaats vindt vanaf het moment dat de koeler geïnstalleerd wordt. Ten tijde van de eerste computers waren deze koelers standaard, maar we zien tegenwoordig veel meer ’tower’-modellen. De reden hiervoor ligt voor de hand. Aangezien de warme lucht opstijgt is het niet bevorderlijk wanneer de ventilator deze lucht meteen terugblaast op het koellichaam. Nadeel is echter dat een tower-model normaliter meer ruimte (in de hoogte) in de systeemkast in beslag neemt.Prijs


De huidige prijs van een Noctua NH-C14 bedraagt zo’n 70 euro, wat buiten proportioneel veel is voor een koeler. Noctua bevindt zich qua prijs in de absolute top van luchtkoelers en kan bij dezen alvast een compliment voor de prijs/prestatie-verhouding op de buik schrijven.