3min Devices

Review: Noctua NH-U9B SE2

Inleiding

Noctua en Coolink


Noctua maakt geweldig koelers. Toch is de eer niet geheel aan het bedrijf alleen te danken. De ontwikkeling van de koelers doen ze samen met het bedrijf Kolink (Coolink) wat dan weer samen "Rascom" heet. De bedrijven maken weliswaar hun design hier in Europa maar de productie vind plaats in Taipei, Taiwan. Elders dit jaar zal ik proberen wat meer informatie vrij te geven over deze samenwerking en hoe een koeler bij het bedrijf tot stand komt.

Review: Noctua NH-U9B SE2
Vandaag…

De koeler die we vandaag op de testbank hebben liggen is het vervolg op de, naar eigen zeggen, mateloos populaire "NH-U9B SE" koeler. Deze koeler was eigenlijk hetzelfde als de huidige versie maar met uitzondering van de tweede 90 mm ventilator.

"Veel klanten zoeken een kwalitatief goede en stille koeler maar hebben niet de ruimte voor onze grotere modellen (NH-14D, red.). Deze klanten kunnen nu kiezen voor de NH-U9B, deze levert een prestatie bijna gelijk aan zijn grotere broers maar met een meer compact uiterlijk." Aldus CEO, Roland Mossig van Noctua. "Omdat het model met de enkele koeler een succesnummer was hebben we besloten een speciale versie te lanceren met twee ventilatoren."

Het model is nagenoeg geschikt voor alle huidige sockets met uitzondering van de oudere sockets ouder dan AM2 en S775 (AM2 en S775 zelf zijn dus wel ondersteund). De brede ondersteuning is te danken aan de SecuFirm2 bevestiging, naar mijn mening een van de betere (maar niet de makkelijkste) bevestigingen op de markt.

Review: Noctua NH-U9B SE2
Het slachtoffer van vandaag!

Koelers die voorzien zijn van de SecurFirm2 zullen stevig en perfect op het moederbord worden gedrukt. Tijdens vervoer hoeft de gebruiker daarom niet bang de zijn dat de koeler er spontaan afbreekt (de NH-14D die getest is heeft meerdere malen een rit in de auto gehad zonder problemen).

Prijs


Meestal heb ik als enige minpunt in de reviews van Noctua ‘Prijs’ aangemerkt. Vandaag ga ik dat eens niet doen en wel omdat de koeler verkrijgbaar is vanaf €45,- en dat is geen gekke prijs. Sowieso is het geen gekke prijs voor een koeler waarvan de twee losse ventilatoren al over de €15 kosten. Tel het fysieke koelblok er nog even bij en je hebt een fantastisch product (zul je later kunnen lezen) voor een betrekkelijk lage prijs. De NH-U9B SE2 is een goede vervangende koeler daar waar de grotere NH-U12P koeler of NH-14D niet past.

Noctua support


Heb je vragen aan Noctua dan is het natuurlijk heel erg makkelijk om in de spreekwoordelijke ‘pen te klimmen’ en een e-mail te sturen naar het Oostenrijkse bedrijf. Echter heeft Noctua per koeler een vrij forse ‘FAQ’ (frequently asked questions) opgesteld. Vragen met betrekking tot deze koeler staan hier vermeld. Tevens vind je op de site van Noctua allerhande achtergrond informatie over de technologieën die ze gebruiken voor bijvoorbeeld hun koelers en ventilatoren.
Bron:Techzine redactie