2min

Tags in dit artikel

, ,

ASUS M4A89GTD PRO/USB3 specificaties

Nu ik de theorie behandeld heb wordt het tijd om verder te gaan met de praktijk. Het moederbord wat ik vandaag ga reviewen komt uit de stallen van Asus en beschikt, niet geheel verrassend, over de nieuwe 890GX chipset. Behalve dat het bord over de nieuwe chip beschikt oogt hij ook nog eens super en beschikt hij over high-end features. Wanneer de Thuban-processors gemeengoed wordt zal dit moederbord ook alle ondersteuning bieden voor die generatie processors.


Om te beginnen ondersteunt het moederbord de volledige processor line-up met de AM3 voet. Dit houdt in dat je uit de PhenomII- tot aan de Sempron 100 processoren kunt kiezen. Vanwege de dubbele PCI x16-sloten en de 890GX chipset kun je tevens gebruik maken van ATI’s Crossfire of simpelweg de onboardchip gebruiken. Je kunt een analoog scherm aansluiten maar ook van de DVI- HDMI-poort gebruikmaken die reeds op het moederbord zitten. Zoals al eerder genoemd is beschikt het bord over USB 3.0 (twee aansluitingen) en SATA6 (zes aansluitingen) mocht je toch nog USB 2.0 willen gebruiken (twaalf aansluitingen) dan is dat zeker geen probleem. Voor het geluid kun je terecht bij een ALC 892 achtkanaal audio-processor met een optische aansluiting als toevoeging aan de analoge (zes) aansluitingen.


Core Unlocker

Gratis extra prestaties, het klinkt mij als muziek in de oren. Asus heeft ervoor gekozen een klein knopje op het moederbord te zetten die automatisch uitgeschakelde processorkernen aanzet om zo voor ‘gratis’ prestatie te zorgen. Werkt het systeem na het indrukken van de knop niet dan kan deze nogmaals ingedrukt worden om de oude situatie te herstellen.

Turbo Key II

Voor diegene die niet zoveel verstand hebben van, of geen zin hebben in overklokken kunnen bij Asus de "turbo key" gebruiken. Net als vroeger op de Pentium processor bakken zit er een schakelaar op die de processor automatisch zal overklokken. Ik doe het liever zelf bijvoorbeeld met TurboV EVO (Asus’s overklok tool) wat ook op dit moederbord weer geïnstalleerd is. Vanuit de BIOS is verder het geheugen, IGP en processor te overklokken. Voor de overige (minder belangrijke) features kun je even een kijkje nemen op de productpagina van Asus.


Overige aansluitingen zijn er voor eSATA, LAN en natuurlijk je toetsenbord. Het moederbord ondersteunt bovendien nog PCI, en PCI x1-sloten. Meegeleverd wordt een handleiding, I/O-plaatje plus wat kabels en een DVD met software.