2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Overklokken

MSI heeft aangegeven dat de R6870 niet specifiek bedoeld is om te overklokken. De kaart is gebaseerd op het reference-ontwerp en zodoende is de Afterburner-software ook nog niet geoptimaliseerd voor de R6870. Gezien de sticker en het uiterlijk van de doos is het wel wat apart dat MSI zo duidelijk voor Afterburner aan het adverteren is. MSI gaf aan dat er nog minstens twee varianten op de R6870 zullen worden uitgebracht, welke naar alle waarschijnlijkheid geschikter zijn voor een overklok.

Tijdens het overklokken merkten we op dat de ventilator op de R6870 van stil naar ontzettend luidruchtig kan gaan. Wanneer we de ventilator op de volle 100 procent laten draaien komt de geluidsproductie maar liefst tot 78 dB. Gelukkig zal de videokaart in normale omstandigheden waarschijnlijk nooit een ventilator vereisen die op 100 procent zal draaien, maar ook op 60 procent konden we nog een geluidsproductie van 72 dB meten.



Omdat de Afterburner-software nog niet geoptimaliseerds is voor de R6870, konden we ook niet optimaal overklokken. De nieuwste bèta van de software ondersteunt de videokaart wel, maar verder dan 1000 MHz konden we niet gaan, dit zou volgens MSI ook niet verstandig zijn. Het geheugen konden we overklokken tot een snelheid van 1170 MHz. Dat is dus voor de core en het geheugen een overklok van respectievelijk 100 en 120 MHz.

De overklok-resultaten zijn gezien de huidige grens zeker niet slecht, want we hoefden de voltages ook niet te verhogen, wat inhoudt dat de GPU nog wel eens veel meer in zijn mars zou kunnen hebben. Met de toekomstige modellen van de 6000 serie zullen we meer duidelijkheid krijgen wat dit betreft.

De kaart bleef tijdens het overklokken overigens niet bepaald koel, een temperatuur van 70 graden Celsius zagen we meer dan eens voorbij komen. We moeten hier wel een kanttekening bij plaatsen, we hadden de ventilator slechts op 60 procent snelheid draaien vanwege de ontzettende geluidsproductie.