Abonneer je gratis op Techzine!

Antimalware en firewall (2)

Rescue Disk
Eén optie hebben we zojuist nog niet genoemd. Indien malware het na de installatie onmogelijk heeft gemaakt om het besturingssysteem van je computer op te starten, is het mogelijk om een Rescue Disk of herstelschijf aan te maken. Je kunt hiervoor de bijgeleverde cd gebruiken. Als je een licentie via internet gekocht hebt, kun je na de installatie een opstartbare cd of USB-flasdrive met een aantal hulpprogramma’s maken.

Met Rescue Disk is het mogelijk om een .iso-bestand te maken met configuratiebestanden en antivirusdatabases die helemaal up-to-date zijn. Deze kun je vervolgens branden op een cd of naar een USB-flashdrive schrijven. Deze optie, die je hopelijk nooit zult hoeven te gebruiken, is terug te vinden onder Tools.

Mail Anti-Virus
Mail Anti-Virus scant alle inkomende en uitgaande berichten op gevaarlijke inhoud. Deze functie moet je niet verwarren met de spamfilter die ervoor zorgt dat ongewenste berichten niet in je inbox belanden. Mail Anti-Virus werkt met de meest gebruikte e-mailprotocollen zoals POP3, SMTP en IMAP. Alle e-mails die je hiermee ontvangt en verstuurt worden gescand. Als Kaspersky gevaarlijke objecten aantreft in de e-mail, zal het beveiligingspakket deze blokkeren.

Ook bij deze functionaliteit geldt dat je het bereik en de scanmethode naar eigen gelang kunt instellen. Tevens is het mogelijk om de filter aan te passen om bijlagetypen te hernoemen of te verwijderen.


Firewall
De firewall beschermt je computer door al het inkomende en uitgaande verkeer te controleren. Het zorgt ervoor dat je lokale netwerk en het internet waarmee je computer verbinding maakt goed beveiligd zijn.

De firewall van Kaspersky werkt met twee soorten regels: pakketregels en programmaregels. Pakketregels worden gebruikt om inkomende netwerkactiviteiten via TCP- en UDP-poorten te filteren. Programmaregels leggen beperkingen op een bepaald programma, bijvoorbeeld om sommige programma’s wel toestemming te geven voor netwerkverbindingen en andere niet.

Van de firewall merken we vrij weinig: alles wordt stil op de achtergrond gedaan. Dat is maar goed ook, want er is niets vervelenders dan constant lastig te worden gevallen met pop-upvensters die om je aandacht vragen. In feite past de firewall alle vooraf ingestelde of opgelegde regels toe. Mocht een ander probleem zich voordoen, dan geeft de firewall daar een melding van.

Een gratis online firewalltest geeft aan dat het met de firewall van Kaspersky Internet Security 2012 wel goed zit. PC Flank zegt dat de poorten die het meest gebruikt worden om malware te verspreiden onzichtbaar zijn voor andere internetgebruikers.