Inleiding

BitDefender is relatief onbekend. Het merk virusscanner bestaat pas sinds 2001 en is een doorontwikkeling van AntiVirus eXpert dat toentertijd afkomstig was van SOFTWIN. De wortels van BitDefender liggen dan ook in Roemenië. Hoewel relatief onbekend bij de consument, is het zeker geen onbekende bij de recensenten. Het haalt al jaren positieve recensies binnen op het gebied van updatesnelheid en malwaredetectie. BitDefender is namelijk een van de eerste die updates om het uur verspreidde en dat viel natuurlijk in goede aarde.

Helaas werd de versie van vorig jaar, met versienummer 2008, wat minder goed ontvangen. Waar BitDefender met eerdere versies altijd stabiele software afleverde, was dat vorig jaar wel even anders. Crashes, bugs, onduidelijkheden en andere problemen plaagden de software. Reden voor deze problemen is de grote koerswijziging die de fabrikant in zijn producten doorvoerde. Eerdere versies waren namelijk vooral geschikt voor power users, met de grote hoeveelheden instellingen die gewijzigd konden worden en daar wilde SOFTWIN verandering in brengen door onder meer de interface grondig te veranderen en een Windows Live OneCare-kloon op de markt te brengen.

In deze review wordt dus de nieuwste versie, 2009, van BitDefender Internet Security besproken. Deze versie is al een tijdje uit en hopelijk ook een stuk stabieler.