2min

Tags in dit artikel

, ,

Monitoren en scannen

Het belang van het maken van de juiste instellingen kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Hoe goed een virusscanner ook is, de instellingen zorgen voor de bescherming, die de gebruiker wenst.

Het zal daarom niemand verbazen dat het instellen de meeste tijd in beslag neemt. ESET Security is niet een programma dat je even installeert en opstart, zonder dat je er verder omkijken naar hebt. Die eenvoud is er simpelweg niet. Maar goed, als je alles naar wens hebt ingesteld, is het eenvoudig om de daemon te starten. Het draait als een daemon naast de andere services. Dit monitoren van de daemon vraagt in idle-status weinig resources. Dat is ook te verwachten: de daemon komt namelijk pas echt in actie als er dataverkeer is.

Mocht uiteindelijk blijken dat er toch ergens in het netwerk een probleem gevonden wordt, dat mogelijkerwijs met virussen te maken heeft, dan heeft ESET de mogelijkheid om zeer gericht een on-demand scan uit te voeren, deze kan zowel via de commandline als via de webinterface uitgevoerd worden.


Het zal je niets verbazen dat ook hierin de webinterface de absolute voorkeur heeft. Het screenshot hierboven geeft de voorkeurenpagina aan voor het scannen. Onder "Control" is het mogelijk om een scan te starten. Hierbij is het gemakkelijk om zelf aan te geven welke map je eigenlijk gescand wil hebben. Erg handig, want als je onverhoopt een probleem tegenkomt, kun je gelijk deze map invoeren en laten scannen.

Help!


Zoals je van een professioneel pakket mag verwachten, heeft de webinterface een help-tab. Het biedt een zeer beknopt overzicht van de werking van het Security-pakket, maar in zijn beknoptheid wel het hele pakket. In niet mis te verstane woorden wordt al op de eerste hulppagina aangegeven dat het niet verstandig is om de webinterface continu open te laten, een gewaarschuwd mens telt voor twee…

Mochten de helppagina’s niet voldoende zijn, dan heeft ESET een uitgebreide set aan PDF’s op de site staan, die gratis te downloaden zijn. Ook hierin worden voornamelijk de betekenis van alle termen en de instellingen voor ESET in behandeld. Voor technische vragen en problemen heeft ESET een speciale afdeling in de support-sectie van hun website. Kortom: kom je een probleem tegen of weet je even niet meer de weg, ESET biedt voldoende mogelijkheden om je verder op weg te helpen.