3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Ja, je leest het goed: een virusscanner voor Linux. Moeten we hieruit concluderen dat Linux gebukt gaat onder zware aanvallen van kwaadwillende hackers, die je Linuxsysteem om zeep willen helpen? Dat is inderdaad een manier om naar dit Security-pakket van ESET te kijken. In alle bescheidenheid zou het echter een behoorlijk prijzige aanschaf van dit pakket zijn, omdat het aantal virussen voor Linux simpelweg bijzonder laag is.

Het gaat hier echter niet om een pakket voor op een desktop. Nee, ESET Security gaat een stap verder: wanneer je een groter netwerk hebt, bijvoorbeeld op een kantoor, waarin veel dataverkeer loopt via intra- en internet, sB wil je dat je werkstations zo min mogelijk gevaar op een virusbesmetting lopen. ESET Security voor Linux biedt een compleet pakket om de werkstations, die voornamelijk Windows als besturingssysteem hebben, te beschermen voor virussen door alle mail en bestanden en dataverkeer te scannen op kwaadwillende code.

Een virusscanner op een server is namelijk een heel ander verhaal. De virussen kunnen vrij weining schade doen op die machine, maar als virussen op de server niet goed afgevangen worden, kunnen de gevolgen op de slecht beveiligde Windows-clients desastreus zijn. Veel Linux-servers fungeren als mailservers, gatewayservers en fileservers en laten we voor alle drie nou van ESET een licentie gekregen hebben. In deze review gaan we kijken wat ESET Security for Linux voor ons in petto heeft.

ESET? NOD32!


ESET is een bedrijf dat gevestigd is in Bratislava, Slowakije. Het bedrijf bestaat sinds 1992 en is voortgekomen uit een fusie van twee andere bedrijven. De primaire business waar ESET zich mee bezig houdt is het vervaardigen van beveiligingsproducten als virusscanners en firewalls voor de zakelijke IT-gebruiker en de consument.

Het meest bekende product wat ESET vervaardigd heeft is NOD. NOD is begonnen als een virusscanner op MS-DOS en dit was ook gelijk het eerste product wat dit bedrijf uitbracht. In 1998 kwam versie 1.0 uit van NOD32, een virusscanner die zich richtte op het opsporen en verwijderen van virussen op Windows, welke vijf jaar later opgevolgt werd door NOD32 2.0. In november 2007 is deze opgevolgt door versie 3.0. Daarnaast bracht ESET toen ook ESET Smart Security uit. het verschil met NOD32 en Smart Security is dat in Smart Security ook zaken als antispam zitten, zoals bijna alle securitypakketten van tegenwoordig hebben.

ESET heeft in de afgelopen jaren behoorlijk wat onderscheidingen en prijzen binnengesleept. Hiermee is wel bewezen dat ESET zich kan meten met de andere grote namen in de antivirus wereld.

Wat kun je in deze review verwachten


Het is onzinnig om het werk te doen, wat anderen veel vaker en veel beter doen. Zo is het bijvoorbeeld niet echt zinvol om je server te bombarderen met virussen als je weet dat av-comparatives.org regelmatig testen houdt met verschillende virusscanners. Wat blijkt uit deze testen? met NOD32 heb je een goed product in handen! Daar zullen wij dus verder geen aandacht aan besteden. Voor ons is veel meer een ander aandachtsgebied interessant. Hoe intuïtief en gebruiksvriendelijk is dit zakelijk pakket? Op de volgende pagina’s vind je daarom informatie over het pakket zelf en de bediening daarvan.