3min

Tags in dit artikel

, ,

Gateway-, mail- en bestandsbeveiliging

Licenties


Feitelijk is ESET Security één toepassing, waarin alle functies aanwezig zijn. De mogelijkheden om de daemon in te stellen zijn echter afhankelijk van welke licenties je allemaal hebt. Het is mogelijk om meerdere licenties aan te schaffen, die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden en daarmee dus ook de mogelijkheden vergroten.


Voor deze review hadden wij de volgende licenties ontvangen: gateway-beveiliging, e-mail-beveiliging en bestanden-beveiliging. In de onderstaande kopjes wordt kort uitgelegd wat hier bij ESET mee bedoeld wordt. De illustraties tonen de services, die in te stellen zijn voor beveiliging.

Gateway-server

Welke data gaat erin en eruit? En hoe weet je dat die data schoon is? Door het scannen van de informatie die via HTTP, FTP, ICAP en SafeSquid van het internet naar de clients gaat. De opgevraagde data wordt op de server eerst gescand op virussen en wordt daarna pas naar de client gestuurd.


Mail-server

Eén van de meest belangrijke beveiligingen is ongetwijfeld de e-mail. Nog steeds worden de meeste pc’s besmet met een virus die met malafide e-mail wordt meegestuurd. Of het nu om IMAP, POP, SMTP of wat voor e-mailprotocollen het ook gaat, ESET Security biedt voldoende opties om geïnfecteerde e-mail eruit te vissen.


File-server

Het dataverkeer op een fileserver is groot. Veel bestanden worden toegevoegd, gewijzigd en verwijderd. De hoeveelheid veranderingen op een dag zijn enorm en het bewaren van besmette data kan funest zijn voor de server of zelfs voor een heel netwerk. ESET houdt de vinger aan de pols door de Data Access Components en on-access te monitoren. Daarnaast biedt deze licentie ook de mogelijkheid om mappen te on-demand te scannen.


Systeemeisen en kosten


De prijzen voor de licenties van ESET Security zijn op te vragen bij de verkoopadressen. Ik heb geen prijzen online kunnen vinden, maar de prijs is afhankelijk van de hoeveelheid security, die je wilt hebben en de grote van het netwerk, waarin het beveiligingspakket moet draaien. Om ESET Security te kunnen draaien, moet je systeem minimaal voldoen aan de volgende eisen:
  • Besturingssystemen: Linux 2.2 tot 2.6, FreeBSD 5 en 6, NetBSD 4 en Sun Solaris 10
  • Voor on-access scanning is de Dazuko module vereist (alleen voor Linux en FreeBSD)
ESET biedt daarnaast ondersteuning voor single- en multicore processoren, zowel voor 32 als 64 bits systemen. Hoewel deze eisen bijzonder laag zijn, is het natuurlijk aanbevelenswaardig om niet te bezuinigen op de systeemconfiguratie. Hoe groter de dataomvang, hoe meer mailboxen en hoe groter het dataverkeer is, des te hoger worden de systeemeisen.
Het on-demand scannen van het systeem vreet bijvoorbeeld al snel al je cpu-resources. Een snel systeem is in dat opzicht zeer wenselijk als je niet urenlang de tijd hebt om een scan uit te voeren. Het is echter een prettig idee dat in een klein netwerk de systeemeisen behoorlijk laag liggen.