3min

Tags in dit artikel

, ,

Virusscanner en firewall

De virusscanner is al bijna een jaar oud en dat wordt ook duidelijk ook. Hetzelfde geldt helaas voor de firewall.

Virusscanner


Ja, de virusscanner is ouder aan het worden. West Coast Labs heeft de virusscanner weliswaar gecertificeerd voor malwaredetectie en -verwijdering, ICSA Labs doet dat alleen nog maar voor detectie en niet meer voor verwijdering. Bij AV-Comparatives weet Norman nog een Advanced-score binnen te halen, de op een na hoogste score.

Ook wist de virusscanner in de recentste VB100%-test geen award binnen te halen. Dit was in de test van december 2008. In de recentste test van AV-Test.org scoorde Norman gemiddeld met 22 punten, maar wel moet worden opgemerkt dat dat versie 5.99 was en we nu versie 7.1 onder de loep nemen.

Norman doet over de testschijf waar alle geteste virusscanners overheen gaan net meer dan tien minuten. Een gemiddelde score, die dicht bij BitDefender en Avira 8.2 ligt. Panda en AVG wisten de testschijf in de helft van de tijd die Norman nodig had door te nemen.


Het simpele scanvenster
[/b][/sub]
Met Norman kunnen scans uitgebreid gepland worden. Je kunt opgeven of het geheugen moet worden gescand, of gewoon de hele pc, of specifieke mappen en bestanden. Ook kun je de frequentie (dagelijks, wekelijks, maandelijk of eenmalig), met de tijd natuurlijk, aangeven. Maar dan rijst de vraag: waarom zou je?

Een leuk extraatje van de suite is namelijk de screensaverscanner. Iets wat andere beveiligingsfabrikanten inmiddels ook al hebben, zij het niet in de vorm van een screensaver. Waarom je tijd verdoen met een screensaver als je die ook iets nuttigs zou kunnen laten doen, zoals het scannen op virussen? Gebruik je de pc voor bijvoorbeeld 30 minuten even niet, dan wordt de pc automatisch gecontroleerd.

Overigens wordt een virus dat je van het internet downloadt pas onderschept op het moment dat het je bureaublad bereikt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld G Data, dat zodra je op de link klikt meteen de webpagina blokkeert en alles afgrendelt. Maar goed, het virus wordt in ieder geval geblokkeerd.

Firewall


De firewall is eveneens achtergebleven. Hij weet weliswaar alle poorten van de pc onzichtbaar te maken en slaat succesvol poortscans af, maar er is geen database van goede en slechte programma’s aanwezig, wat dus betekent dat je de hele tijd een nieuw programma toestemming moet geven verbinding met het internet te maken. Dat is jammer.

Telkens als een applicatie verbinding probeert te maken met het internet, verschijnt een melding die eist dat je eerst een regel maakt. Het is mogelijk om een regel voor alleen deze sessie, een regel die maar een keer van toepassing is of een permanente regel te maken. Tevens is er een knop geavanceerd, maar van de details die dan volgen zullen de meeste gebruikers niets snappen.

Omdat Matousec Norman Security 7.1 niet getest heeft op het gebied van lektesten, gebruik ik ditmaal de testsuite van de Comodo Security Group. Deze testsuite heeft 34 methodes (zowel firewalltests als HIPS-tests) in petto om de firewallbeveiliging te omzeilen. De score is helaas belabberd.

Van de 340 punten die de suite in totaal had kunnen halen, wist Norman er slechts 40 te behalen. Bovendien veroorzaakte de suite na het voltooien van de tests een BSOD op een verse Windows XP-installatie. Ter vergelijking, Kaspersky Internet Security 7 haalt een score van 91,72 procent en zelfs Avira Premium Security 8.0 weet 46,34 procent van de tests te doorstaan.


Een firewallmelding: je wilt niet op geavanceerd klikken
[/b][/sub]