2min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie en interface

De installatie van Norman Security Suite 7.1 is voltooid voordat je er erg in hebt, namelijk binnen één minuut. Voor de installatie kunnen de te installeren componenten gekozen worden, evenals het programmapad. Of je kunt ervoor kiezen de standaardinstellingen te gebruiken en gewoon met één knop de hele installatie te starten en te voltooien.

Nadat de installatie voltooid is, werkt Norman zichzelf meteen even bij. Vervolgens moet de pc opnieuw opgestart worden en is ook dat gedaan, dan wordt de configuratiewizard van de persoonlijke firewall van de suite gestart.

In deze configuratiewizard, waar overigens de niet zo relevante afbeelding van een naakte testpop naast staat, moet de gebruiker aangeven of deze ervaren of onervaren is. De onervaren gebruiker wordt zo min mogelijk gestoord, terwijl de ervaren gebruiker juist meer meldingen voorgeschoteld krijgt. Ook worden enkele standaardapplicaties alvast geconfigureerd zodat hier geen regel meer voor hoeft worden gemaakt.


De Norman-firewallconfiguratiewizard

Een snelle blik in taakbeheer leert overigens dat de suite van Norman gemiddeld genomen meer dan 90 MB RAM opslurpt. Dat is een behoorlijke hoeveelheid, maar toch gemiddeld. Ook tijdens het omzetten van een 20 minuten durend AVI-bestand naar MP4-formaat, is een vertraging merkbaar.

Met Norman duurt het omzetten daarvan 4 seconden langer, wordt er ook nog eens een virus- en spywarescan uitgevoerd, dan komen er 21 seconden bij. Bij het opstarten scoort Norman ook in het midden van de testgroep. Het voegt aan de opstarttijd 13 seconden toe. Minder dan de meeste suites, dat wel.

Interface


Norman Security Suite 7.1 heeft een heel aparte en saaie interface. Aan de linkerkant staan tabbladen naar de onderdelen van de suite, de rest van de ruimte wordt benut om de status van de verschillende onderdelen en de datum van de laatste internetupdate aan te geven.

De interface van de suite is bovendien traag. Het duurt een paar seconden voordat je op de pagina terechtkomt waar je wilt zijn. Overigens kan de suite niet direct vanuit het hoofdvenster bijgewerkt worden, noch is er één knop die alle beveiligingsproblemen oplost. Iets wat veel andere suites wel hebben.

Elk onderdeel heeft zijn aparte configuratievenster en met name de geavanceerde instellingen van de personal firewall van Norman 7.1 zijn heel erg uitgebreid. Dit terwijl de configuratieopties bij bijvoorbeeld de virusscanner niet meer variëren dan de ene functie aan de andere uit.


Het saaie hoofdvenster van de suite
[/b][/sub]