min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Panda Security heeft ook dit jaar, eigenlijk vorig jaar, een nieuwe versie van zijn consumentenproducten uitgebracht. Dit jaar is de grootste verandering in zijn line-up de toevoeging van de nieuwe technologie Collective Intelligence. Maar voordat ik daar verder op in ga, eerst even wat andere feiten. Het Spaanse Panda Security is met Panda Internet Security alweer aangekomen bij versie 14.00 en was vroeger erg bekend van zijn Titanium-producten: een van de eerste virusscanners met geïntegreerde firewall. Panda Titanium gaat vandaag de dag door het leven als AntiVirus Pro.

In 2007 was de Spaanse virusbestrijder het op vier na grootste antivirusbedrijf ter wereld. Toch had het slechts 3,2 procent marktaandeel omdat de markt grotendeels in handen was van Symantec, wat trouwens nog steeds zo is. Wat de huidige cijfers zijn, is niet bekend. Maar slecht zal het niet gegaan zijn.

Collective Intelligence is de cloudtechnologie van Panda waarmee de virusscanneren de antispamcomponenent als het ware in realtime worden bijgewerkt. Bij het scannen van elk bestand wordt namelijk een controlesom naar de Panda-servers verzonden waarna nagegaan wordt of het bestand veilig is. Mooie naam voor een leuke technologie, maar hoe effectief is het en verschilt het van de concurrentie?

Tenslotte hadden we al TruPrevent, dat overigens ook is verbeterd in deze versie en dat onbekende malware op moet sporen.


Het oude hoofdvenster van Panda Titanium 2005