2min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie en interface

De installatie van Panda Internet Security 2009 verloopt zeer voorspoedig. Na het kiezen van het installatietype (minimaal, normaal of aangepast) is de installatie in luttele minuten voltooid. Helaas moet de computer wel opnieuw opgestart worden na de installatie. Zodra de computer dan weer gestart is, verschijnt de wizard die het verplicht om het Panda-product te activeren zodat het bijgewerkt kan worden. Eventueel kan nog geregistreerd worden, iets wat het bedrijf wel graag heeft. Na het updaten is het aanbevolen de pc nogmaals opnieuw op te starten om de updates actief te maken, maar dat is eveneens niet verplicht.

Een snelle blik in Windows Taakbeheer leert dat Panda in totaal 150 MB aan intern geheugen gebruikt. Dat is behoorlijk veel in vergelijking met de concurrentie. Ook tijdens de opstarttest is een vertraging merkbaar, de suite voegde namelijk 46 seconden aan de opstarttijd toe. In de test van januari 2009 van PassMark scoort Panda Internet Security 2009 in de middenmoot met 97 punten. Hetzelfde geldt voor de omzettest van één mp4-bestand. In deze test voegt Panda Internet Security 2009 namelijk zo’n 6 seconden toe.

Interface


De interface is dit jaar behoorlijk aangepakt en bijgewerkt met de nieuwe Windows Vista-kleurtjes en -pictogrammen. Zoals we van Panda gewend zijn, zal de interface geen schoonheidsprijs winnen, maar hij doet zijn werk toch goed en weet duidelijk aan te geven welke componenten wel en welke niet werken. Bovendien zijn de belangrijkste taken eenvoudig te bereiken.


Het nieuwe hoofdvenster van Panda Internet Security 2009

Zo kun je met één druk op de knop het updatevenster bereiken en met twee klikken is een scan van de gehele computer te maken. Het is wel een beetje vreemd dat dit een wizard is en dat het niet direct volautomatisch gebeurt. Het instellingenvenster is wat minder goed geregeld. Er is namelijk één instellingenvenster voor alle afzonderlijke componenten en een met opties die ze in het vorige venster kennelijk niet kwijt konden. Het blijft overigens allemaal heel erg simpel en veelal beperkt tot het in- en uitschakelen van een bepaald (sub-)onderdeel. Maar ja, dat is nu eenmaal Panda.

Het hoofdvenster geeft aan hoeveel virussen, spyware en onbekende dreigingen de laatste maand opgeruimd zijn. Wordt geklikt op de link Statistieken, dan verschijnt een taartdiagram met uitgebreidere statistieken over welke dreigingen de laatste maand de pc onveilig wilden maken.


Een van de twee instelligenvensters, deze met de algemene instellingen