2min

Tags in dit artikel

, ,

Antispam & ouderlijk toezicht

Tot nu toe is Panda Internet Security 2009 een van de betere suites. Maar hoe zit het met het ouderlijk toezicht en de spamfilter? Twee componenten waar veel aanbieders te weinig tijd insteken.

Antispam


Dat aanbieders te weinig tijd in spambestrijding steken, geldt in ieder geval niet voor Panda Security. De gehele antispamcomponent is in versie 2009 namelijk herschreven zodat hij gebruik maakt van Collective Intelligence, een technologie van Cloudmark en een technologie van nog een ander bedrijf. Maar heeft het geholpen?

Voordat ik die vraag ga beantwoorden, eerst even wat over antispam. Allereerst kun je antispam alleen aan- en uitzetten, niet meer en niet minder. Je kunt wel geblokkeerde en toegestane afzenders toevoegen, maar instellingen zijn er niet. Ook vrij beperkt is het aantal clients waarmee hij integreert. Namelijk alleen met Microsoft Office Outlook, Outlook Express en Windows Mail.


Spaminstellingen, niet meer dan het aan- of uitzetten ervan

In andere clients moet een regel worden ingesteld die zegt wat er met berichten met [SPAM] in de titel moet gebeuren. Overigens is ook de werkbalk in bijvoorbeeld Outlook Express niet bijster speciaal, deze bevat drie knoppen. Twee knoppen waarop staat ‘Dit is SPAM’ en ‘Dit is geen SPAM’ en een waarmee de instellingen bereikt kunnen worden.

Dan de effectiviteit van de filter. In totaal verwerkte Panda 3000 mailberichten waarvan ruwweg tien procent spam is. Zelf claimt Panda een accuraatheid van 95 procent. In totaal bereikten ongeveer 30 berichten van de 300 spamberichten het Postvak IN. Dit tegenover ongeveer 70 legitieme berichten in de spammap. Goede resultaten.

Ouderlijk toezicht


Het ouderlijk toezicht wordt standaard niet geïnstalleerd. Maar mocht je het vergeten zijn te installeren en toch willen, dan is deze component altijd eenvoudig toe te voegen. Hoe dan ook, de webcontentfilter zoals ouderlijk toezicht in Panda heet, is grotendeels ongewijzigd gebleven en tevens beperkt. Het is namelijk alleen mogelijk om websites te blokkeren. Er zijn in totaal vier filters beschikbaar: een filter voor kinderen, tieners, werknemers en de standaardfilter. Overigens mogen de werknemers alleen naar sites over geneeskunde, IT en bepaalde andere informatiesites surfen, maar dit is allemaal in te stellen natuurlijk.

De categorieën waarin sites geblokkeerd kunnen worden zijn wel heel erg uitgebreid. Er zijn er ongeveer dertig beschikbaar, inclusief subcategorieën. Het is bovendien mogelijk om zelfs bepaalde sites toe te voegen. Wat wel weer jammer is, is dat ouderlijk toezicht onafhankelijk werkt van de Windows-accounts. Er moet voor elke gebruiker een aparte account in Panda gemaakt worden. Het filteren van de sites werkt wel weer goed. Het is niet mogelijk een niet-ondersteunde browser te gebruiken om de filter te omzeilen en sites worden ook echt geblokkeerd.


Uitgebreide filtercategorieën voor de webcontentfilter