Inleiding

Apple doet het de laatste jaren ontzettend goed. Dat is wel eens anders geweest, zoals de iets oudere lezer onder ons ongetwijfeld zal weten. Van de barre tijden die Apple heeft doorgemaakt is tegenwoordig helemaal niks meer te merken want het bedrijf ontpopte zich met een aantal revolutionaire producten tot één van de toonaangevende bedrijven in de technologiesector.

De iPad was één van die revolutionaire producten. Hoewel de tablet al een hele tijd vóór de komst van de iPad het levenslicht zag, was de populariteit ervan ver te zoeken. Met de komst van de iPad veranderde dit alles in één klap, Apple had achteraf gezien alle ingrediënten om een goed product te maken. Met de tweede iPad wist het Amerikaanse bedrijf opnieuw een kleine revolutie te ontketenen, want de iPad 2 was ongekend krachtig.

Nu is het tijd voor de derde generatie iPad. Deze iPad heeft geen verdere aanduiding meegekregen. Voortaan zal Apple de iPad gewoon aanduiden als iPad, niets meer, niets minder. Voor nu is dat misschien niet zo handig, maar Apple gebruikt deze strategie ook voor andere producten als de iPod, MacBook en Apple TV, om maar wat te noemen. De komende jaren gaat dit waarschijnlijk wel logischer worden voor de consument.

De grote verbeteringen zijn intern te vinden. De A5-processor is vervangen voor een verbeterde processor die de naam ‘A5X’ kreeg. De verbeteringen zijn voornamelijk terug te vinden op het grafische vlak. De A5X beschikt over een quadcoreprocessor voor grafische taken, de berekeningen worden afgehandeld door een dualcore-processor. Verder is het matige scherm van de iPad 2 vervangen voor een Retina-scherm. Het scherm is niet zo scherp als dat van de iPhone 4 en 4S, maar het komt er toch aardig dicht bij in de buurt en de resolutie is zo hoog, dat nog weinig mensen dit eerder ervaren zullen hebben in zo’n klein product. Het gaat om een resolutie van 1536 x 2048. Als laatste grote verbetering is er de camera. In plaats van een lullige 0.7 megapixel-camera beschikt de nieuwe iPad over een 5 megapixel-camera, wat al een flinke verbetering is.

De nieuwe iPad heeft qua uiterlijk weinig veranderingen ondergaan. De nieuwe iPad is in vergelijking met zijn voorganger een stukje dikker en zwaarder. Dit komt doordat deze iPad een veel grotere accu aan boord heeft, omwille van het Retina-scherm. Om het scherm voor een acceptabele tijd van voldoende stroom te kunnen voorzien is een grote accu nodig, dat mag duidelijk zijn.

De nieuwe iPad gaat over de toonbank voor een prijs van minimaal 479 euro, dan heb je 16 GB opslagruimte. Voor een meerprijs heb je echter ook de keus uit 32 GB en 64 GB. Wil je een iPad met een dataverbinding, dan kan je enkel gaan voor het 4G-model, welke minimaal 599 euro kost. Dan heb je wederom het model met 16 GB opslagruimte.