3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Problemen

Oké, het is vooralsnog geen Antenna-gate, maar de iPad kende na lancering wel direct een aantal betrekkelijk grote problemen. Omdat het natuurlijk van belang is om te weten wat je te wachten staat, ga ik in de komende alinea’s in op de grootste problemen die gesignaleerd zijn bij de nieuwe iPad.

Verhitting

Ongetwijfeld het grootste probleem is dat de iPad naar geruchten aardig kan opwarmen. Dit gebeurt bij hoge belasting en dan met name van de grafische processor. Natuurlijk ben ik dit persoonlijk ook gaan testen met een aantal zware games en benchmarks. Ik heb gebruik gemaakt van Infinity Blade II, Angry Birds Space HD, GLBenchmark en Linpack Benchmark.

De enige applicatie van deze vier waarbij de iPad duidelijk opwarmde was Angry Birds Space HD. Deze applicatie is reeds klaargemaakt voor het Retina-scherm van de nieuwe iPad en is daarom grafisch gezien ook duidelijk het zwaarste. Bij de andere applicaties werd de iPad niet noemenswaardig warm en lijken de problemen dan ook bijzonder mee te vallen.

Ook in het geval van Angry Birds Space HD kan ik absoluut niet zeggen dat de iPad te warm wordt om vast te houden, het wordt zelfs niet ongemakkelijk. Daar komt ook nog bij dat de grafische processor in de linkeronderhoek van het apparaat is geplaatst, een plek die je vooral tijdens gamen niet gebruikt om de tablet vast te houden omdat de koptelefoonaansluiting aan de andere kant dan in de weg zit.
Opladen

De iPad heeft een ontzettend grote accu en dat moet ook omdat het scherm en de andere hardware bakken met energie nodig hebben om te kunnen functioneren. Apple zou echter niet zo slim zijn geweest bij het beslissen van welke accessoires er bij de iPad moeten worden gevoegd. De lader is namelijk niet sterk genoeg om de iPad te allen tijde te voorzien van voldoende stroom zodat de accu altijd opgeladen kan worden.

Als je de iPad oplaadt tijdens normaal gebruik zal je hier nooit iets van merken, als je constant zit te gamen op deze tablet kom je misschien ooit wel in de problemen omdat de accu leeg blijft lopen terwijl je aan het gamen bent.

Zelf heb ik dit probleem inderdaad ook waargenomen, voornamelijk wanneer de iPad middels de USB-kabel is aangesloten op mijn laptop. De USB-verbinding zorgt in dat geval niet voor voldoende stroom om de iPad te kunnen opladen, hij blijft dan inderdaad leeglopen.

Als ik echter de lader aan het stopcontact aansluit loopt de accu niet meer leeg, maar laadt de iPad ook niet verder op wanneer ik het apparaat onder druk zet met een aantal potjes Angry Birds. Als ik stop met het spel, laadt de iPad gewoon verder op.

Het moet overigens opgemerkt worden dat de iPad met zwakkere laders, zoals die van de iPod touch en iPhone wel leegloopt wanneer je het toestel vol belast. Gebruik dus bij voorkeur gewoon de meegeleverde adapter wanneer je het toestel op wil laden.

WiFi-signaal


Een laatste klacht is dat het WiFi-signaal van de nieuwe iPad opeens weg kan vallen. Het schijnt dat Apple de onderdelen voor de iPad bij meerdere fabrikanten inkoopt. Het kan daarom goed zijn dat het ene model wel last heeft van dit probleem doordat de onderdelen van mindere kwaliteit zijn terwijl een andere iPad het probleem niet heeft.

Ik heb het probleem met het recensie-exemplaar niet ervaren en kan hier dus verder niets over zeggen. Mocht je een iPad kopen en vervolgens veel problemen ervaren met de WiFi-verbinding terwijl andere apparaten in je netwerk gewoon doorwerken, ga dan linea recta terug naar de verkoper en leg het probleem uit.