3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruik

iOS 5.1


De iPad werd aangekondigd in combinatie met iOS 5.1. Deze versie van het mobiele besturingssysteem van Apple voegt voor de nieuwe iPad niet bijzonder veel toe. Het meest opvallende is nog wel dat de camera-applicatie een nieuw likje verf heeft gekregen. Verder is er nu natuurlijk ondersteuning voor de hardware van de iPad en nieuwe software van Apple zelf.

Scherm


In mijn ogen is het verbeterde scherm zonder twijfel de grootste verbetering die de nieuwe iPad heeft ondergaan. Het scherm is belachelijk scherp, het is met geen enkel apparaat te vergelijken, behalve natuurlijk de andere Retina-producten van Apple.

De scherpte van een scherm is in mijn ogen echter niet heilig. Andere fabrikanten zoals Samsung hebben bijvoorbeeld het Super AMOLED Plus scherm en daarbij is de zwartweergave juist weer heel goed terwijl het scherm ook aardig scherp is, hoewel het detail niet in de buurt komt van dat van Retina-schermen.

Het grootste nadeel van het scherm van de iPad blijft vanaf de eerste versie al dat het scherm met tegenlicht al gauw niet goed leesbaar wordt. Veel andere tablets hebben hier echter net zo goed last van. Persoonlijk snap ik niet goed dat fabrikanten kiezen voor schermen die zo extreem weerspiegelen. Het oogt natuurlijk mooi, maar de gebruikservaring komt het niet ten goede in mijn ogen. Toch is de iPad lang niet het enige apparaat dat hiermee problemen kent.

Accu


De iPad is voorzien van een accu met een capaciteit van 11,560 mAh, wat het dubbele is van zijn voorganger. Zoals al meermaals gezegd, dat moet ook wel, om nog een beetje in de buurt te kunnen blijven van de accuduur van de iPad 2. Wat dat betreft heeft Apple het prima gedaan, de iPad heeft net als zijn voorganger een accuduur van ongeveer 10 uur.

Dataverbinding


De iPad is voorzien van een 4G-module. Helaas hebben wij als Europeanen bar weinig aan de ondersteuning die de iPad biedt voor deze nieuwe netwerkstandaard. De module biedt immers enkel ondersteuning voor de 4G-frequentie die men in de Verenigde Staten gebruikt. Je kan dus enkel daar verbinden met een 4G-netwerk terwijl je het hier in Europa moet doen met een 3G-netwerk. Ook als we eenmaal een 4G-netwerk hebben zal de iPad dit netwerk niet ondersteunen omdat wij zeer waarschijnlijk gebruik maken van een frequentie die door de module niet ondersteund wordt.

Niet dat wij Nederlanders al de beschikking hebben over een 4G-netwerk of daar binnen korte tijd de beschikking over krijgen. Wat dat betreft kunnen we dus wel zeuren dat er geen ondersteuning voor is, maar we hebben het bijbehorende netwerk tóch niet. Toch is het erg nalatig van Apple dat niet alle denkbare frequenties worden ondersteund.

Gebruik makende van de 3G-verbinding is deze gewoon prima in orde, de snelheid is normaal en het inladen van data-intensieve websites zoals onze eigen site gebeurt binnen luttele seconden.

Algemeen gebruik


De iPad is in mijn ogen nog steeds de beste tablet die je op het moment kan krijgen als je kijkt naar het normale gebruik. Het is dankzij de afwezigheid van een SD-slot en een HDMI-poort daarentegen niet de meest uitgebreide tablet die je kan krijgen. Met extra accessoires of een Apple TV kan je alsnog gebruik maken van dit soort functies, maar het is natuurlijk jammer dat Apple ze niet standaard verwerkt.

Toch, qua software heeft Apple het nog altijd het beste voor elkaar, al wordt de afstand tussen iOS en Android op termijn steeds kleiner.