2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Benchmarks

In vergelijking met de vorige iPad-review hebben we enkele onderdelen van de benchmarks geschrapt om overkill te voorkomen omdat we ook wat nieuwe benchmarks toevoegen om ook de grafische kracht van de tablet te meten.

Om de kracht van de hardware te meten maken we gebruik van iBenchmark en Linpack waarbij dus enkele tests zijn geschrapt. Om de grafische kracht van de tablet te meten maken we gebruik van GLBenchmark.

In iBenchmark wordt het geheugen en de opslag van de iPad aan de tand gevoeld. In vergelijking met de voorgaande modellen wordt duidelijk dat de nieuwe iPad er in dit opzicht op vooruit is gegaan. Het verschil met de iPad 2 is in de eerste test zelfs aanzienlijk te noemen. Dit komt doordat de nieuwe iPad is voorzien van een gigabyte aan werkgeheugen terwijl zijn voorganger het moest doen met de helft hiervan.


De twee volgende tests voelen de opslag van de iPad aan de tand. Deze blijkt ook in dit geval dik vooruit te zijn gegaan. De opslagruimte van de nieuwe iPad en van de iPad 2 was in onze tests gelijk, waar het verschil vandaan komt is dus niet direct te verklaren, waarschijnlijk is de hardware simpelweg verbeterd.


In Linpack wordt voornamelijk de processor aan de tand gevoeld. Het is duidelijk dat de iPad niet alleen qua grafische kracht vooruit is gegaan, maar ook berekeningen een flink stuk sneller kan uitvoeren.


De laatste test die uitgevoerd is, is een grafische test. Deze test is nieuw, maar hebben we desalniettemin ook uitgevoerd met de voorgangers van de nieuwe iPad, om toch vergelijkingsmateriaal te hebben. Voor deze test is gebruik gemaakt van de Egypt-test in GLBenchmark. Om de ware kracht van de verschillende toestellen vast te stellen is er gekozen voor de 720p-test die offscreen gedraaid wordt omdat de voorgangers van de nieuwe iPad deze tests qua schermresolutie niet ondersteunen.

De nieuwe iPad weet de score van de iPad 2 bijna te verdubbelen en dat is ook ongeveer overeenkomstig met Apple’s beloften.