Inleiding

Samsung was er niet als eerste bij, toen de ultrabooks hun debuut maakten, eind vorig jaar. De eerste ultrabook lag rond de jaarwisseling in de winkels en volgde daarmee net wat later dan de eerste producten uit deze nieuwe categorie. De term ultrabook is in het leven geroepen door Intel, om een krachtige naam te creëren die tegenwicht moet leveren tegen Apple’s dominantie in de markt voor ultradraagbare systemen met de MacBook Air.

Zoals inmiddels mogelijk bekend is, moet een laptop aan een aantal kenmerken voldoen om de term ultrabook te mogen dragen. Zo moeten de laptops een accuduur van minimaal vijf uur hebben, voldoen aan bepaalde afmetingen, een opstarttijd vanuit slaapstand van maximaal zeven seconden hebben en een Intel Core-processor bevatten.

Recentelijk kondigde Intel aan dat er nieuwe eisen worden gesteld, zo moeten ultrabooks in de nabije toekomst bijvoorbeeld ook voorzien worden van een USB 3.0- of Thunderbolt-poort en het systeem moet de voorkeur geven voor applicaties die vaak gedraaid worden.


In dit artikel behandel ik de Samsung Series 9 NP900X3C-A01, deze laptop heeft als opvallende kenmerken dat de gezandstraalde behuizing met 12,9 millimeter erg dun is. Het scherm is daarnaast met een resolutie van 1600 x 900 opvallend scherp te noemen. Normaliter blijft de schermresolutie namelijk hangen bij 1366 x 768 en daar gaat Samsung dus aardig over heen.

De Samsung Series 9 NP900X3C-A01NL kost in Nederland momenteel zo’n 1400 euro.