Review: Samsung Galaxy S Advance (GT-I9070)

Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Samsung’s Galaxy S was een groot kassasucces. Het toestel werd miljoenen malen verkocht in een tijd waarin Apple’s iPhone nog duidelijk de marktleider was. Het was een van de eerste klappen die Apple moest verduren, het was ook een van de eerste grote stappen die Google kon zetten om een overheersend marktaandeel met Android te behalen.

Helaas voor Samsung kent de Galaxy S ook een schaduwzijde. Onlangs besloot een Amerikaanse rechter dat Samsung op verschillende patenten van Apple inbreuk maakte, voornamelijk met de Galaxy S, wat in Apple’s ogen een slaafse kopie was van de iPhone. Het resulteerde voor Samsung in een boete van meer dan een miljard dollar en een beschadigd imago.

Genoeg over het verleden, terug naar het heden. In dit artikel bespreek ik de Samsung Galaxy S Advance, een toestel dat deels voortbouwt op de hardware van de originele Galaxy S, maar ook is voorzien van enkele updates en een geheel nieuw uiterlijk, dat doet denken aan de Galaxy S II. Dit laatste is tegen de verhoudingen in, want de Galaxy S Plus, de eerste evolutie van de Galaxy S, kreeg vrijwel een identiek uiterlijk als het origineel.


Ook onder de motorkap is er het nodige aangepast. Zo bevat de Galaxy S Advance niet langer een 1 GHz. single-core processor, maar een heuse dual-core variant, waarbij de kloksnelheid overigens wel gelijk is gebleven. In combinatie met de verbeterde processor gaat ook de GPU vooruit. Van een PowerVR SGX540 in het origineel en een Adreno 205 in de Galaxy S Plus gaat de Galaxy S Advance naar een Mali-400MP. Ook het werkgeheugen kreeg een kleine update, van 512 MB naar 768 MB.

Qua software kunnen de eigenaren van een Galaxy S Advance aan de slag met Android 2.3.6 in combinatie met Samsung’s TouchWiz 4.0. De eerdere Galaxy S-toestellen moesten het doen met TouchWiz 3.0, een wat verouderde variant op Samsung’s eigen skin.

De Galaxy S Advance gaat volgens Techzine’s productenvergelijker voor een prijs van ongeveer 270 euro over de toonbank. Met deze prijs is dit toestel maar zo’n 20 euro duurder dan de Galaxy S Pus.

Verdere concurrentie kan qua prijs verwacht worden van de HTC Desire S, de HTC One V, de Sony Ericsson Xperia Arc S, de Samsung Nexus S en de Nokia Lumia 800.