2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Inleiding

Het heeft lang geduurd voordat Apple op de proppen kwam met een nieuwe variant van de iMac-desktopcomputers. Toen de nieuwe iMac’s uiteindelijk aangekondigd werden, werd wel duidelijk waarom het zo lang heeft geduurd. Apple heeft de iMac’s flink onder handen genomen en zowel aan de binnen- als buitenkant is vrijwel alles vernieuwd.

Het opvallendste aan de iMac’s die eind 2012 uitgebracht werden is de vormgeving. Hoewel de iMac’s uit 2011 niet bepaald dik genoemd konden worden, is het verschil overduidelijk. De iMac 2012 is echt een stuk slanker geworden en meet bij de randen zelfs nog maar 5 millimeter. Verder naar het midden toe wordt de behuizing wel dikker, maar het verlies aan de randen zorgt er desalniettemin voor dat de iMac in volume maar liefs 40 procent is afgevallen. Hieronder een duidelijke illustratie van de stappen die de iMac de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt.


Niet alles is echter per se vooruitgang, want net als bij de nieuwere MacBook’s is de DVD-drive niet langer aanwezig, wat voor sommigen wellicht een aderlating zal zijn. Het scheelt echter wel veel ruimte aan de binnenkant en de afslanking is dus deels te verklaren door het verwijderen van deze optische drive.

Zoals we van Apple gewend zijn komen de Mac-producten niet voor een appel en ei in je woonkamer te staan. Dat geldt ook voor de nieuwe iMac’s. Er zijn in de basis twee versies die verschillen in afmeting. De 21,5 inch versie kost op het moment van schrijven minimaal zo’n 1330 euro. De grotere iMac van 27 inch kost minimaal 1830 euro. Je kan ook op de online Apple Store terecht voor je aankoop, hier kosten de iMac’s respectievelijk 1.385 en 1.905 euro. Je hebt hier wel de mogelijkheid om de hardware in de iMac aan te passen, wat in de winkel wat lastiger is. Sowieso heeft Apple nog grote moeite om aan de vraag voor de iMac’s te voldoen. De levertijd varieert op het moment van schrijven van 5 werkdagen tot twee weken. Dat is wel eens erger geweest, want Apple had de eerste maanden grote moeite om aan de vraag te voldoen. De iMac’s zijn nu redelijk goed leverbaar.

Voor deze review ontvingen wij van Apple de modellen van 21,5 en 27 inch met een Fusion Drive, daarover verderop in dit artikel meer.