3min Devices

Review: Apple iMac (2011)

Inleiding

Van Apple ontvingen we onlangs de eerste iMac die we van een review zullen voorzien. Het gaat om de 27 inch-variant met een Sandy Bridge processor. Om preciezer te zijn werken we met de goedkoopste 27 inch iMac, waarbij de Intel Core i5-processor geklokt is op 2,7 GHz. Intern vinden we tevens 4 GB aan werkgeheugen, een harde schijf met een opslagruimte van 1 TB en tevens een AMD Radeon HD 6770M.

Review: Apple iMac (2011)

Wijzigingen

Voorafgaande aan de introductie van de nieuwe Mac-producten gingen er voornamelijk geruchten over de MacBook Pro, welke op het moment simpelweg meer populariteit geniet dan de desktop-producten van Apple.

Hardnekkig waren ook bij de iMac echter wel de geruchten over de introductie van Sandy Bridge-processoren als het hart van het systeem. Verder werd ook ‘LightPeak’ verwacht in de iMac, de nieuwe optische interface werd inderdaad geïntroduceerd, maar onder de naam ThunderBolt. Met deze interface kan men zes apparaten op één poort aansluiten. Het kan dan gaan om normale apparatuur als harde schijven, webcams, toetsenborden en muizen, maar Thunderbolt kan ook overweg met een monitor of netwerkkabel. Of de interface zal doorbreken is nog afwachten, vooralsnog is Apple één van de weinige bedrijven die zijn geld op ThunderBolt heeft gezet, in plaats van USB 3.0. Er zijn wel meerdere bedrijven die ThunderBolt-producten hebben aangekondigd.

Net als bij de MacBook’s is Apple ook voor de iMac overgestapt op grafische kaarten van AMD. Zoals al vermeld gaat het in de door ons geteste iMac om een AMD HD 6770M, opvallend genoeg dus een mobiele versie van deze kaart. Waarom Apple hiervoor heeft gekozen is onduidelijk. Dankzij deze videokaart is het echter wel mogelijk om, naast het eigen scherm, nog twee extra schermen aan te sturen.

Net als de MacBook Pro is ook de iMac qua uiterlijk zo goed als ongewijzigd gebleven, alleen de mini DisplayPort-aansluitingen zijn vervangen voor twee ThunderBolt-poorten. Verder is een iMac van vorig jaar zo goed als onafscheidelijk van deze nieuwe iMac.

Deze iMac is in de online Apple Store verkrijgbaar voor € 1649,-. Voor dat geld levert Apple het systeem, samen met een bluetooth-toetsenbord en -muis.

Specificaties

Model
Merk Apple
Type iMac 27"
Processor
Processortype Intel Core i5 2400
Kloksnelheid processor 2,7 GHz
Aantal cores 4
Aantal threads 4
Opslag
Harde Schijf 1 TB
Toerental harde schijf 7200 RPM
RAM Geheugen 4 GB
Software
Besturingssysteem Mac OS X Snow Leopard (10.6.8)
Meegeleverde software
  • FaceTime HD
  • Mac App Store
  • iTunes
  • Safari
  • iLife ’11
  • Time Machine
Connectiviteit
Aantal USB-poorten 2
Aantal eSata-poorten
Uitbreidingsslots
Aantal Firewire-poorten 1
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Video-output Mini DisplayPort (2x)
Audio-output Ja
Bluetooth 2.1
Aantal ThunderBolt-poorten 2
Scherm
Resolutie 2560×1440
Videokaart Intel HD Graphics & AMD Radeon Mobility HD6770M
Schermgrootte 27 inch
Schermtype Breedbeeldscherm met glanzende toplaag
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 51,7 x 65,0 x 20,7 (HxBxD in cm.)
Gewicht 13,8 kg (incl. batterij)
Verkrijgbare kleuren Aluminium