Review: BlackBerry Q10

Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

In deze review aandacht voor de nieuwste smartphone van BlackBerry, de BlackBerry Q10, een smartphone met een fysiek toetsenbord, een feature waar BlackBerry om bekend staat. BlackBerry is samen met Nokia een van de bedrijven die flinke klappen heeft gevangen sinds de introductie van de iPhone en de Android-smartphones. Nu proberen beide bedrijven op hun eigen manier de weg omhoog weer te vinden. Nokia doet dit met de hulp van Microsoft en brengt Windows Phone-toestellen op de markt, BlackBerry blijft inzetten op eigen software en introduceerde daarvoor het nieuwe BlackBerry 10.

BlackBerry 10 (review) verscheen in januari van dit jaar en toen werden ook twee nieuwe BlackBerry-smartphones gepresenteerd: de BlackBerry Z10 en de BlackBerry Q10. De eerstgenoemde hebben we eerder dit jaar al aan een review onderworpen en inmiddels is de BlackBerry Q10 ook in Nederland te verkrijgen en in dit artikel gaan we dit toestel aan uitgebreide testen onderwerpen.

Waar de BlackBerry Z10 met de markt meeging en was voorzien van een 4,2 inch touchscreen zonder fysiek toetsenbord, kiest BlackBerry er bij de Q10 voor om bij zijn roots te blijven. Het toestel is voorzien van een 3,1 inch AMOLED-scherm, maar daaronder is een volledig fysiek qwerty-toetsenbord aanwezig. Daarmee onderscheidt de BlackBerry Q10 zich duidelijk van zo goed als alle bestaande smartphones.

Er bestaan wel wat Android-smartphones met een fysiek toetsenbord, maar dat zijn allemaal budgettoestellen met goedkope hardware en een prijskaartje rond de 150 euro. De BlackBerry Q10 is voorzien van veel krachtigere hardware en daar is het prijskaartje ook naar: voor de Q10 moet zo’n 520 euro worden betaald. Goedkoop is de smartphone dus niet, de grote vraag is of het toestel dat bedrag ook waard is. Dat is natuurlijk iets wat we in deze review gaan uitzoeken. BlackBerry kiest in elk geval voor een andere strategie en daarvoor kunnen we alleen maar respect hebben, of de strategie ook werkt is natuurlijk nog een tweede.

Vergelijkingsmateriaal voor de BlackBerry Q10 is voor dit artikel een lastig onderdeel. De Android-smartphones met qwerty-toetsenbord komen zoals vermeld allemaal niet in de buurt van dit toestel qua specificaties en prijs. Het enige toestel waarmee we de BlackBerry Q10 qua software kunnen vergelijken is de BlackBerry Z10, maar die telefoon heeft dan weer geen fysiek toetsenbord. De BlackBerry Z10 is inmiddels in prijs gezakt en kost op moment van schrijven ongeveer 425 euro, bijna 100 euro goedkoper dan de Q10 dus.