Inleiding

De Synology DS1513+ is een NAS waar maximaal 5 schijven in kunnen worden geplaatst en is vooral gericht op het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit model werd halverwege 2013 op de markt gebracht door Synology en beloofde een waardige opvolger te zijn van de DS1512+ die in 2012 op de markt kwam. We hadden dit model ook al even op de redactie staan, de NAS was een beetje in de vergetelheid geraakt.

Het afgelopen jaar hebben we gezien dat de cloud flink in opkomst is, terwijl we aan de andere kant alle onthullingen rond de Amerikaanse inlichtingendiensten (NSA) voorbij hebben zien komen. Al die onthullingen hebben laten zien dat onze privacy niet altijd gewaarborgd is, zeker niet als we onze gegevens online opslaan. Nu zullen sommige mensen en bedrijven daar weinig bezwaar tegen hebben, maar anderen zien hun gegevens toch liever veilig opgeslagen, zonder dat de Amerikaanse overheid daar makkelijk bij kan.

Als je meer zekerheid wilt hebben dat je gegevens veilig zijn, maar wel de voordelen ziet voor een cloudomgeving, hetzij voor jezelf of je personeel, dan kan je ervoor kiezen te investeren in een NAS, zoals bijvoorbeeld de Synology DS1513+. Naast een NAS heb je natuurlijk ook harde schijven nodig om je data te kunnen opslaan en niet te vergeten een beetje een goede internetverbinding met een redelijke uploadsnelheid. Met deze basisvereisten kan je zelf je eigen cloudomgeving maken, zeker met de software en apps die Synology te bieden heeft. De Synlogy DS1513+ plus vijf harde schijven kost ongeveer 1.000 euro, mede afhankelijk van de gekozen harde schijven. Los gaat de NAS over de toonbank voor zo’n 625 euro, maar dat is dus exclusief harde schijven.

Synology is een van de fabrikanten die niet alleen heeft geïnvesteerd in de hardware, maar vooral ook in de software. Dit is een van de meest uitgebreide NAS’en verkrijgbaar. Ik ga dieper in op het besturingssysteem op de pagina Software.


De Synology DD1513+ is een NAS waar vijf schijven van 3,5 inch in kunnen, maar welke ook geschikt is voor 2,5 inch-schijven en SSD’s. De NAS kan zelfstandig maximaal 25TB huisvesten via met vijfmaal een 5TB schijf. In RAID 5 blijft daar dan 20TB van over.

Ook kan er gekozen worden voor RAID 10 met vier schijven en één als hotspare. Dat is een configuratie die ook erg populair is omdat de schrijfsnelheid dan over het algemeen beter is. Als ik deze NAS vergelijk met de DS1512+, zijn voorganger, dan zie ik direct één hele grote verbetering: Er hoeft niet langer geschroefd te worden, waar je bij de DS1512+ nog elke harde schijf in een bay moest schroeven, heeft Synology nu eindelijk voor een kliksysteem gekozen, wat een heel stuk prettiger en sneller werkt.