3min

Hardware

Synology heeft voor de DS1513+ opnieuw gekozen voor een Intel Atom dual-core chip met een kloksnelheid van 2,13 GHz. Het werkgeheugen bedraagt 2GB en is uitbreidbaar tot maximaal 4GB. Daarmee beschikt dit model over 1GB extra werkgeheugen in vergelijking tot zijn voorganger. Zoals in de inleiding al aangegeven, beschikt dit model over vijf bays, deze NAS is tevens uitbreidbaar met extra units die via eSATA kunnen worden aangesloten, zodat er in totaal vijftien schijven deel uit kunnen maken van deze NAS.


Alle harde schijven zijn hot-swappable, wat betekent dat als er een schijf kapot gaat, je deze gewoon uit het apparaat kan trekken en kan vervangen door een nieuwe, zonder dat de NAS uit moet worden geschakeld. De RAID-array zal dan automatisch worden hersteld.

Op de NAS zijn twee eSATA-poorten aanwezig, alsook twee USB 3.0- en vier USB 2.0-poorten en tot slot ook nog vier LAN-poorten. Dit is een van de eerste modellen van Synology met zoveel LAN-poorten. Door de NAS te voorzien van vier poorten kan het netwerkverkeer worden verdeeld via link aggregration, ideaal binnen een druk bedrijfsnetwerk, al denk ik dat twee poorten ook hadden volstaan.


Synology heeft verder gekozen voor twee grote ventilatoren aan de achterzijde om de harde schijven te koelen. In de instellingen kan worden gekozen of de NAS zo stil mogelijk moet zijn, of dat de harde schijven zo koel mogelijk moeten worden gehouden. Het eerste geval is handig als de NAS tussen de werkplekken staat en de tweede optie is handig als de NAS in een serverruimte komt te staan. Betere koeling komt over het algemeen de levensduur van de NAS en de harde schijven alleen maar ten goede.

De behuizing van de NAS is gemaakt van metaal, met een aluminium kap en een plastic voorkant. Ook de bays voor de harde schijven zijn gemaakt van plastic. Op zich is de bouwkwaliteit van de NAS dik in orde, de onderdelen die van plastic zijn gemaakt, komen in mijn optiek ook het beste tot hun recht als ze van plastic zijn. Een kliksysteem voor een harde schijf bay werkt gewoon het beste met plastic. De NAS is leeg overigens geen lichtgewicht, dat komt door het gebruik van staal. De NAS weegt maar liefst 4,25 kg.

Uiterlijk


Een NAS is over het algemeen niet ontworpen om prominent in beeld te staan. Het is vooral een functioneel apparaat en geen designproduct. Dat laat Synology ook zien met de DS1513+, het ontwerp is vrij standaard. De behuizing is zwart gekleurd, de aansluitingen zitten op de achterzijde en voorop zijn alleen de powerknop en de LED-lampjes te zien, die de status van de NAS en de schijven aangeven.


Zo heeft de powerknop een blauwe led die brandt als de NAS beschikbaar is en knippert als de NAS niet beschikbaar is. Daarnaast is er nog een algemene groene statusled die brandt als de NAS aanstaat. In het geval er een probleem is met de NAS, is er een alert led die zal gaan branden, ook maakt de NAS dan een zeer irritante pieptoon om de aandacht te trekken. Verder hebben alle LAN-aansluitingen en alle bays een eigen statusled.