2min

Tags in dit artikel

, , ,

Features

Hier is eigenlijk moeilijk iets over te schrijven, omdat de software open source is. De firmware is geschreven in Linux, dus mensen met programmeerkennis van Linux zullen zich al snel thuis voelen in de software. Uiteraard kan niet iedereen programmeren, maar dat betekent niet dat deze mensen geen krachtige router willen. Netgear heeft hier een mooie oplossing voor bedacht. De wellicht bekende software Tomato, DD-WRT en OpenWRT zijn allemaal vrijblijvend op de router te installeren.


Via de website myopenrouter.com is firmware te vinden die je op de router kunt zetten. Het is dan ook lastig om neer te zetten wat de mogelijkheden van deze router zijn, want dit zal voor iedereen verschillend zijn. Volgens deze site is DD-WRT wel de meest uitgebreide firmware. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden van vier verschillende soorten firmware zoals deze te vinden zijn op bovengenoemde site.

[center]Klik voor groter formaat[/center]
De WGR614L biedt ondersteuning voor statische en dynamische routing met TCPI/IP, VPN, IPsec, L2TP, NAT, PPTP, PPPoE, DHCP en Bigpond. Een SPI-firewall (Stateful Packet Inspection) houdt het netwerk veilig. Om het draadloze netwerk te beveiligen kan gebruik worden gemaakt van een 40-, 128- of 152-bits WEP encryptie, WPA, WP2-PSK en WPS (Wi-Fi Protected Setup).

WPS is alleen softwarematig te activeren, want hiervoor zit geen knopje op de router. Dit was in mijn ogen wel handig geweest. Het hele idee van WPS is immers dat je snel en makkelijk een draadloze verbinding tot stand kunt brengen. Nu zul je alsnog eerst verbinding met de router moeten hebben alvorens je een draadloze verbinding via WPS kunt maken.

Als extra beveiliging is er een Exposed Host (DMZ) ingebouwd, kun je filteren op MAC-adres en url’s en kun je ervoor kiezen om een mail te krijgen bij bepaalde internetactiviteit.

Table of contents