3min

Tags in dit artikel

, ,

Tegenwoordig is bijna elke computer wel verbonden met een netwerk, dat kan een gesloten netwerk tussen computers zijn, maar uiteraard ook een verbinding met het internet. Windows Vista heeft uitgebreide opties om je computer te verbinden met een netwerk.

Network and Sharing centrum

Met deze nieuwe feature van Windows Vista kan je gemakkelijk zien waar er eventuele problemen in het netwerk zijn. Je ziet hiermee waar het systeem mee verbonden is. Op het screenshot hieronder is te zien dat mijn pc een connectie heeft naar het netwerk en via het netwerk een connectie heeft naar het internet.

Met het Network and Sharing centrum kan je eenvoudig je bestanden en mappen delen en natuurlijk ook je printer.
Je kan met dit centrum dus alles beheren wat je deelt of alle netwerkschijven die jij heb gemaakt met andere shares op je thuis netwerk.

Netwerk opzetten

Het netwerk opzetten is nog nooit zo simpel geweest als met Windows Vista. Als je een nieuwe netwerkverbinding wilt maken dan krijg je automatisch een menu waarbij je standaard uit drie soorten netwerken kan kiezen, namelijk:

  • Thuis
  • Werk
  • Publieke locatie

Aan de hand van de keuze worden standaard diverse beveiligingsinstellingen ingesteld. Zoals op een publieke locatie, bijvoorbeeld een openbaar draadloos access point, worden er strengere instellingen geladen dan als je voor een Thuisnetwerk kiest. Dit is reuze handig voor de mensen die net iets minder van computers afweten.

Bestanden delen

Bestanden delen is iets uitgebreider dan in Windows XP, je moet nu meer acties uitvoeren. Bij het sharen van een map/bestand vraagt Vista om welke gebruikers of groepen machtigingen moeten krijgen.

Extern Bureaublad

Aan het delen van je computer door middel van Remote Desktop (Extern Bureaublad) is vrijwel niks aan veranderd, ook zijn er geen extra features bijgekomen ten opzichte van de mogelijkheid in XP. Het is enkel in een mooier jasje gestoken dan voorheen.

Windows vista en draadloze netwerken

In veel Nederlandse huishoudens is wel een draadloze netwerk router aanwezig. Hoe zit het met draadloze netwerken in Windows Vista? Nou, net zoals in Windows XP zie je rechtsonder het icoontje van netwerken die aangeeft dat er een draadloos netwerk is gevonden. Als we eenmaal gaan verbinden met een beveiligde draadloze router, dan moet het wachtwoord ingevuld worden. Nu maken mensen soms veel typfouten en bij lange wachtwoorden kan dat lastig zijn. In Vista is er echter een leuk truukje om dit te voorkomen, je kunt namelijk middels een vinkje aangeven dat je het wachtwoord dat je typt kan zien.

Nadat er een verbinding is gemaakt met een draadloos netwerk verschijnt het scherm weer waarin je het netwerk kunt opzetten. Helaas geeft het icoon in de taakbalk niet meer weer wat het sterkte is van de draadloze verbinding. Dit zie je enkel pas als je met de muis over net netwerk icoon gaat.

Verbinding met een PDA

PDA’s zijn tegenwoordig populair en daarnaast zijn veel mobiele telefoon’s in toenemende mate ook een PDA. Met Windows Vista is het mogelijk om gemakkelijk bestanden op een PDA te zetten en er weer af te halen. Je sluit je PDA aan op je pc, automatisch wordt het apparaat geinstalleerd. Als jij een wachtwoord op je PDA heb ingesteld moet je deze ingeven en je kan gelijk bij je bestanden. Kortom, het is lekker simpel gehouden.