2min

Tags in dit artikel

, , ,

De laatste tijd hoor je steeds meer dat er betaald kan worden via je vingerafdruk of via je GSM. Dit is nog voornamelijk in de Verenigde Staten. Het komt nu ook dichter bij huis, afgelopen zomer was er een test met honderd consumenten bij de C1000, om met de GSM te betalen. Hier waren de KPN en de Rabobank ook bij betrokken.

Het systeem werkt ongeveer het zelfde als het systeem van de pinpas, de cassiere houdt het toestel voor een apparaatje wat een signaal vraagt van de telefoon. Daarna moet de consument een pincode invoeren en dan wordt het bedrag van je rekening geschreven. Er zijn tot dusver weinig klachten en problemen geweest, "Klanten blijken snel te wennen aan pinnen met hun mobieltje." aldus Rover van Mierlo van Schuitema, hoofd van het moederbedrijf van C1000.

De proef loopt nog tot februari 2008, wegens het succes wordt er nog niets beloofd voor verlenging of uitbreiding van het plan. De mobiele telefoon moet hier een speciale chip voor hebben, de Near Field Communication-chip. Met deze chip kan de mobiele telefoon op korte afstanden data wisselen. Van Mierlo denkt dat deze chip pas na drie jaar op alle mobiele telefoons zit.

Het grootste deel van de testers betaald alleen nog maar via de mobiele telefoon. Iedere dag zijn er 20-35 transacties. Naast het afschrijven van geld is er ook een mogelijkheid om geld te storten door middel van statiegeld. Sommige deelnemers hebben ook suggesties ingediend, zoals een spaarpunten systeem en betalen met je telefoon bij het kopieerapparaat.

In Rotterdam loopt ook een soortgelijke proef, hierbij kan je je telefoon opladen, zoals met een chipknip. Je kan in een aantal winkels betalen via deze methode maar het is nog niet grootschalig, dit komt omdat hier ook die speciale NFC-technologie nodig is.