2min

Apple slaagde er het afgelopen kwartaal in om de meeste smartphones aan consumenten te verkopen. Dit geldt echter alleen voor gebruikers die in het verleden al vaker een smartphone hebben gekocht. Consumenten die voor het eerst een smartphonetoestel kopen, geven de voorkeur aan Android.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NPD Research. Uit deze studie blijkt dat 43 procent van alle Amerikaanse smartphonebezitters een iPhone heeft. Ondanks de hoge prijs en de bugs waarmee Apple’s nieuwste model lijkt te kampen, ging de iPhone 4S 75 procent vaker over de toonbank dan zijn voorganger. In vergelijking met de iPhone 3GS werd de iPhone 4S zelfs vijf keer vaker verkocht.

Volgens de onderzoekers is dat succes te danken aan de snellere processor, de verbeterde camera en de ingebouwde Siri-functionaliteit. Daarnaast kochten consumenten het toestel veelal in combinatie met een abonnement, waardoor de verkoopprijs aanzienlijk lager uitvalt.

Hoewel Apple het laatste kwartaal van 2011 de meeste toestellen verkocht, is het marktaandeel van Android voorlopig nog groter dan iOS. Het besturingssysteem van Google heeft in de Verenigde Staten een marktaandeel van 48 procent, 5 procentpunt meer dan iOS. Opvallende constatering is dat consumenten die voor het eerst een smartphone kopen de voorkeur geven aan Android. 57 procent van deze groep consumenten zegt Android te prefereren boven iOS. Slechts één op de drie first time buyers (34 procent) heeft liever een iPhone.

De onderzoekers zeggen dat dit komt door de grote dekking bij providers en het brede assortiment aan apps dat beschikbaar is op Android. Doordat diverse Android-smartphones LTE-netwerken (4G) ondersteunen, is dat een aantrekkelijke keuze voor consumenten, aldus NPD Research.

Het aantal mensen dat voor een smartphone kiest in plaats van een feature phone, is het afgelopen jaar gestegen naar 68 procent. In 2010 was dat nog 5- procent. Tevens steeg de gemiddelde verkoopprijs voor smartphones met 8 dollar naar 143 dollar. De drie iPhone-modellen van Apple gingen het hardst over de toonbank, gevolgd door de Galaxy S II en de Galaxy S 4G.