2min

Het Taiwanese bedrijf AU Optronics werd gisteren door een rechter in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een boete van maar liefst 500 miljoen dollar voor het maken van prijsafspraken. De hoogste boete die ooit is opgelegd voor kartelvorming.

Het bedrijf, dat betrokken was bij het maken van prijsafspraken rond LCD-schermen, kreeg naast de boete van 500 miljoen dollar ook te horen dat de voormalig algemeen directeur en vice directeur beiden voor drie jaar de gevangenis in draaien. Het vonnis dat gisteren tegen het bedrijf werd uitgesproken is de zwaarste ooit in een kartel strafzaak. Het openbaar ministerie in de VS vind het vonnis echter nog aan de lage kant, het had een boete geëist van maar liefst 1 miljard dollar en 10 jaar gevangenisstraf tegen de oud directeuren.

Rechter Susan Illston zei dat ze niet ingegaan was op het verzoek van het OM omdat AU Optronics al miljoenen schadevergoeding betaald had in een class-action (collectief van aanklagers) strafzaak. Daarnaast wacht AU Optronics, volgens Susan Illston, nog vele strafzaken zowel in de VS als over de rest van de wereld.

Susan Illiston vond ook niet bewezen dat de twee veroordeelde directeuren handelden uit persoonlijk gewin. Vandaar dat ze de hoge gevangenisstraffen die het OM gevraagd had niet uitdeelde. Ze vond dat de twee, Hsuan Bin Chen en Hui Hsiung, oprecht het geloof hadden dat ze op hun manier de industrie een helpende hand gaven. Een industrie die geplaagd werd door overproductie en kelderende prijzen.

In juli van dit jaar troffen Toshiba, LG, Hitachi, Sharp en Samsung al een schikking van bij elkaar opgeteld ruim 1 miljard dollar om de zaak te schikken. Daarnaast bekende nog eens zeven Aziatische bedrijven en 22 personen schuld aan het maken van prijsafspraken rond LCD-schermen. Ook zij betaalde een fikse schadevergoeding. In totaal is er al 1,39 miljard dollar aan schadevergoedingen betaald en zijn er al 10 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 6 maanden tot ruim een jaar.