2min

Tags in dit artikel

, , ,

Dat Android niet het meest veilige besturingssysteem op aarde is zullen weinig mensen betwisten. Toch vindt Adrian Ludwig, veiligheidschef bij Google, dat antivirus-applicaties voor de gemiddelde gebruiker niet de moeite waard zijn, sterker nog: volgens Ludwig is dit soort apps nutteloos.

Tegenover een Autralische krant geeft Ludwig aan: "Ik denk dat meer dan 99 procent van de gebruikers geen baat hebben bij antivirus-apps voor Android. Er is absoluut geen reden om dit soort apps te moeten installeren dankzij de veiligheid die wij bieden."

Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat Android met afstand het meest onveilige mobiele platform is en dat de meeste malware ook op Google’s mobiele besturingssysteem wordt gericht. Volgens een onderzoek van F-Secure is 99 procent van de mobiele malware op Android gericht.

Vanuit verschillende richtingen kan Ludwig op commentaar rekenen. Sophos Antivirus geeft in een blog bijvoorbeeld aan dat Ludwig het veiligheidsrisico wil bagatelliseren omdat Android op steeds meer productcategorieën wordt toegepast. Juan Carlos Torres van Android Community schrijft dat Ludwig’s blik op Android veel te veel is afgestompt om een objectief oordeel te kunnen vellen.

Dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste heeft Android inmiddels een gigantische gebruikersschare waardoor het een interessant doelwit is. Ten tweede heeft Android een open karakter, wat in dit opzicht dus ook nadelen met zich meebrengt.

Haal je je apps vanuit Google Play, dan ben nog redelijk zeker van je veiligheid, al schieten Google’s veiligheidsmaatregelen ook regelmatig tekort. Een app wordt namelijk na een geautomatiseerde controle in Google Play geplaatst en pas bij klachten gaat Google onderzoeken of er wat aan mankeert. Ga je andere applicatiewinkels gebruiken, dan moet je desondanks beduidend beter oppassen: daar zijn vaak helemaal geen controles.