Evenementen, euro’s en centen: de staat van open source in 2023

Evenementen, euro’s en centen: de staat van open source in 2023

OpenUK, een non-profit organisatie die de open technologie-sector vertegenwoordigt, organiseert zijn eerste jaarlijkse State of Open Conference op 7 en 8 februari 2023.

Het evenement focust op open-source software, hardware en data. State of Open Con wordt georganiseerd in samenwerking met het Britse Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) SA Open. De conferentie vindt op 7 en 8 februari 2023 plaats in het Londense Queen Elizabeth II Centre.

Open tech thema’s

Het evenement vangt aan met sessies over de toekomst en financiering van open source. Internationale figuren op het gebied van open technologieën komen bijeen en focussen op thema’s als overheid, wetgeving en beleid, security, platform engineering, ondernemerschap, open hardware en open data.

“Open technologie staat aan de basis van veel van de innovatie die plaatsvindt in de software- en technologiesectoren,” vertelde Amanda Brock, CEO van OpenUK. “We moeten meer aandacht creëren voor de waarde die open-source software vandaag aan de samenleving geeft.”

“Door de belangrijkste thema’s binnen de gemeenschap te behandelen willen we mensen aanmoedigen om ideeën te delen en mogelijkheden voor de toekomst te ontwikkelen. We hebben de ticketprijzen bewust laag gehouden dankzij aanzienlijke sponsoring van IEEE en anderen, waardoor de conferentie echt toegankelijk is.”

‘Unconference’

Tijdens het evenement vindt er een ‘unconference’ plaats: een informele, door deelnemers gestuurde samenkomst van mensen in een omgeving zonder zakelijke structuur en formaliteiten. Het idee is dat de gemeenschap bijeen kan komen om haar eigen ervaringen en prioriteiten te delen.

“De IEEE en de IEEE Industry Standards and Technology Organisation zijn missiegedreven, not-for-profit organisaties die ecosystemen ontwikkelen en laten groeien voor technologische ontwikkeling die de mensheid ten goede komt”, aldus Adam Newman, president/CEO van IEEE ISTO en hoofd van IEEE SA Open.

“Open-source software, data en hardware zijn cruciaal voor de ontwikkeling en implementatie van technologie. IEEE ISTO en IEEE SA Open zijn trots op de samenwerking met OpenUK om deze nieuwe conferentie op te bouwen en de ontwikkeling van open-source te verkennen en te helpen begrijpen.”

Bezoekers van het evenement kunnen deelnemen aan lezingen over onder meer platform engineering, ondernemerschap in open source, security in open source, overheid, recht en beleid (onder leiding van OpenUK CEO Amanda Brock zelf). Ook worden er lezingen gehost en samengesteld door The Open Data Institute en Emma Thwaites, plus speciale sessies over open hardware en de unconference.

Hondenopvang, woef!

Om diversiteit en inclusie op het evenement te ondersteunen zijn er gratis kaartjes beschikbaar voor mensen in ondervertegenwoordigde groepen. Ook is er een crèche en hondenopvang op het terrein. De organisatie Twittert op @openuk_uk.

In gerelateerd nieuws: Finastra heeft deze week een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat open bankieren inmiddels universeel wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van het bankwezen. 99 percent van de respondenten van de survey vond open bankieren een ‘must have’ of ‘belangrijk’, tegenover 94 procent vorig jaar. Het aantal wereldwijde financiële instellingen die het een ‘must have’ vonden nam toe (61 procent), een opmerkelijke groei ten opzichte van 2021 (51 procent).

Open bankieren

Daarnaast suggereert de ‘Financial Services: State of the Nation Survey 2022‘ dat opvattingen over open financiering volwassener worden. Ongeveer 94 procent van de ondervraagde financiële instellingen vond open financiering een ‘must have’ of ‘belangrijk’ voor gegevensuitwisseling.

Bijna de helft (48 procent) van alle respondenten vond open financiering een ‘must have’, een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar (38 procent). De toename geldt voor elke regio wereldwijd. Dit wijst erop dat de volledige sector producten en diensten onderzoekt die baat zouden hebben bij een open ecosysteem.

Verder lijkt het erop dat embedded finance en Banking as a Service (BaaS) industrienormen zijn geworden. Zoals in dit Forbes-artikel wordt uitgelegd: “Als een klant in een café een drankje of maaltijd koopt en de eigen app van het café gebruikt om een bestelling te plaatsen en te betalen, dan spreken we niet van bankieren, maar van embedded finance.”

Zo’n 83 procent van de ondervraagde financiële instellingen was het ermee eens dat BaaS en embedded finance reeds door klanten worden verwacht of gevraagd. Meer dan een derde (35 procent) heeft het afgelopen jaar BaaS verbeterd of ingezet. 33 procent is actief op het gebied van embedded finance.

“Finastra heeft altijd gepleit voor het potentieel van open financiering”, aldus Simon Paris, chief executive officer bij Finastra. “In de jaren dat we dit onderzoek hebben uitgevoerd zagen we hoe open financiering uitgroeide van een opkomend idee tot een duidelijke prioriteit voor instellingen wereldwijd, wat verschuivingen in bedrijfsmodellen mogelijk maakt, zoals embedded banking, financial inclusion en gelijkheid.”

Finastra is leverancier van financiële softwaretoepassingen en marktplaatsen. In 2017 lanceerde het bedrijf een open platform voor innovatie, FusionFabric.cloud.

Tip: Drupal 10 is beschikbaar: dit is wat de industrie ervan vindt