4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Binnen PTC Atlas moeten alle componenten van het PTC-portfolio als SaaS beschikbaar komen. Vandaag is het de beurt aan Creo, waar ook meteen versie 10 van gelanceerd wordt.

Tijdens PTC’s jaarlijkse LiveWorx-conferentie doet het bedrijf uit de doeken waar het staat en waar het heen wil. Het is de eerste keer sinds 2019 dat PTC het evenement weer fysiek organiseert, na meerdere jaren virtueel te zijn gegaan. Het is duidelijk dat er in vier jaar tijd serieus veel veranderd is. Het PTC van 2023 is een ander bedrijf dan het PTC uit 2019.

Alles wordt SaaS

We zullen in een uitgebreider artikel binnenkort in detail uitleggen wat we hier zoal mee bedoelen. De gang naar SaaS is er in ieder geval een onderdeel van. In zijn keynote tijdens LiveWorx geeft CEO Jim Heppelmann aan dat ze na de editie van 2019 inzagen dat het portfolio met de tijd mee moest en als dienst aangeboden moest gaan worden. “Klanten zijn dol op het product, maar willen het niet onderhouden”, geeft hij aan. Daarnaast zagen ze bij PTC ook wel in dat SaaS niet alleen makkelijker in gebruik is, maar klanten ook in staat stelt om sneller met een softwarepakket te starten. Je hoeft je bijvoorbeeld niet druk te maken over systeemeisen en de aanschaf van specifieke hardware ervoor. Ook kun je zo richting een evergreen-model gaan, waarbij iedereen op de meest recente versie zit. “Klanten lopen met de on-prem-versies misschien wel twintig patches en twee versies achter, dat is bij een SaaS-oplossing die wij aanbieden nooit het geval”, illustreert Heppelmann.

Met de overstap richting SaaS zet PTC best een grote stap overigens. Vorig jaar was dan wellicht het jaar dat voor het eerst meer dan vijftig procent van de B2B software als SaaS aangeboden werd (dat claimde Heppelmann tijdens zijn keynote althans), in de wereld van CAD en PLM gaan veranderingen doorgaans niet zo heel rap. Toch voorziet PTC voor het huidige fiscale jaar al dat 25 procent van de omzet uit SaaS zal komen. De SaaS-oplossingen laten daarnaast ook een veel sterkere groei zien dan de niet-SaaS-oplossingen. Dus het is duidelijk dat ook de wat conservatieve wereld waarin PTC opereert er klaar voor is.

De +-strategie van PTC

Sinds 2019 heeft PTC behoorlijk grote stappen gezet in de ontwikkeling van het SaaS-platform, dat het PTC Atlas genoemd heeft. Dit bestaat uit alle bekende productnamen, maar dan gevolgd door een +. In feite is het allemaal begonnen met de overname van Onshape, een ontwikkelplatform dat alleen als SaaS afgenomen kon worden. PTC Atlas is hier rechtstreeks op gebaseerd.

Hierna volgden ook nog onder andere Arena, Intland en vrij recent nog ServiceMax. Arena richt zich op Product Lifecycle Management, Intland is inmiddels alleen nog maar bekend onder de naam Codebeamer en biedt Application Lifecycle Management. ServiceMax was de grootste acquisitie uit de geschiedenis van PTC (1,5 miljard dollar) en voegt Field Service Management toe aan het platform van PTC. Augmented Reality tool Vuforia volgde ook al snel, en vorig jaar was het de beurt aan Windchill (eveneens PLM, maar met een ander gebruiksdoel dan Arena, waarover meer in het aankomende artikel) om een + achter de naam te krijgen. Op basis van de initiële roadmap richting SaaS, zou ook de verzameling connectiviteitsoplossingen binnen Kepware inmiddels ook al als Kepware+ beschikbaar moeten zijn. Dat heeft PTC afgelopen december tamelijk stilletjes toegevoegd.

PTC Creo+

Volgens de roadmap waar we hierboven naar linken, is het na Kepware+ de beurt aan Creo+. Dat kondigt het bedrijf vandaag dan ook officieel aan. Creo is feitelijk waar het allemaal mee begon voor PTC, heel lang geleden (PTC is opgericht in 1985). CAD is namelijk waar het allemaal mee begon voor het bedrijf. Dat is nadat het lang PRO/Engineer heette uiteindelijk Creo geworden. Ondanks het feit dat de ‘P’ in PTC staat voor Parametric, is het binnen Creo over wel degelijk mogelijk om naast parametrisch ook direct te modelleren, maar dat terzijde.

Met de toevoeging van Creo+ aan het SaaS-aanbod, zet PTC dus niet alleen een volgende stap in de reis naar een volledige SaaS-platform. Het is ook symbolisch een belangrijke stap, want hiermee zet het ook dat wat je de basis van het bedrijf zou kunnen noemen op dat platform. Allerlei SaaS-acquisities eraan toevoegen is alleen maar logisch, met Creo+ geeft PTC aan dat het echt menens is. Voor zover dat nog niet duidelijk was na een kleine 3 miljard aan uitgaven in de afgelopen vier jaar. Het merendeel van die investeringen ging naar de uitbreiding van het SaaS-aanbod.

Creo+ is overigens niet zozeer het overzetten van het aanbod van Creo in SaaS-vorm. Het gaat vooral om het user management. Creo zelf blijft vooralsnog gewoon op een lokale machine draaien. User management in de cloud maakt het mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijkertijd, in real-time aan een project te werken. Dit moet zorgen voor efficiëntere werkprocessen en dus voor een snellere oplevertijd. PTC werkt al wel aan aan een ‘echte’ cloudervaring voor Creo+ overigens. Dan draait de software echt in de cloud en stream je het als het ware naar een browservenster. Dat is met CAD echter niet evident, dus dat duurt nog even.

Na Creo+ is het nu alleen nog wachten op Thingworx+ en Codebeamer+. Als we de cadans van de afgelopen jaren eens bekijken, zou dat binnen nu en een jaar weleens geregeld kunnen zijn.

Creo 10

Naast de aankondiging dat Creo+ beschikbaar is op het SaaS-platform, kondigde PTC tussen neus en lippen ook Creo 10 aan. Dit omvat een groot aantal grotere en kleinere updates en toevoegingen. Het voert te ver om deze hier te bespreken. PTC heeft hier zelf een blogpost over op de eigen site gezet. Die vind je via deze link.