SUSE AI: nu nog een visie, later een product

SUSE AI: nu nog een visie, later een product

In tegenstelling tot nagenoeg elk ander IT-bedrijf, presenteert SUSE nog geen AI-product. Met het Early Access Program voor SUSE AI hoopt het bedrijf een broedplaats te creëren voor een open, verantwoorde en controleerbare AI-inzet.

Pilar Santamaria, VP of AI bij SUSE, ziet dat AI een levensgrote kans biedt voor bedrijven. Echter is het praktische nut ervan heden ten dage allesbehalve democratisch verdeeld. Wie geen data kan of mag afstaan aan de public cloud, is wat GenAI betreft aan de grond genageld omdat de allernieuwste modellen niet zomaar lokaal te draaien zijn. Daar wil SUSE verandering in brengen.

Het nodigt hiervoor klanten en partners uit om deel te nemen aan het SUSE AI Early Access Program, bedoeld om de weg te wijzen voor de toekomst van een veilige open-source AI-toekomst voor bedrijven.

Co-innoveren voordat er een product is

Santamaria gelooft dat sovereign AI een realiteit gaat worden met SUSE AI. Dit houdt in dat je “met je data kunt praten”, zoals ze het verwoordt. Dat is geen nieuwe gedachtegang, maar de manier waarop SUSE het wil realiseren, is dat wél. Dat draait om openheid, veiligheid en controleerbaarheid. Dat klinkt nu nog wat vaag, mede omdat er nog geen concreet product met die naam bestaat. Het bedrijf grijpt SUSECON 2024 in Berlijn echter aan om het Early Access Program te lanceren ter ontwikkeling van SUSE AI.

84 procent van organisaties overwegen hun AI-inzet met open-source middelen te implementeren. Dit omdat controle over de modellen, de workloads en de data cruciaal is, meent Santamaria. “Als je niet bestuurt, ben je de data.” Om iedereen gelijke kansen te bieden, schakelt SUSE de hulp in van de open-source gemeenschap. Gezamenlijk zou er namelijk wél een manier moeten zijn om AI te democratiseren. Hoe precies?

Een paar aanwijzingen

We horen een paar aanwijzingen over wat SUSE AI gaat betekenen, ook al is het nog in de ontwikkelfase. Heel veel wijzer worden we niet van “human first AI“, de tagline die SUSE bezigt. Concreter is de belofte vanuit SUSE is dat het overal kan draaien: on-prem, in de cloud, op de edge. Santamaria verwijst naar synthetische data, dat de AI-trainingsdata kan aanvullen met gefingeerde gegevens. De truc is dat het uiteindelijke LLM hiermee alsnog dezelfde functionaliteit zal hebben, maar zonder dat er gevoelige data te ontfutselen is door het model slim te bevragen.

Een beweegreden voor organisaties om in SUSE’s AI-visie mee te gaan, is een financiële. De onvoorspelbaarheid van token-uitgaves drijft de al moeilijk te bezweren cloudkosten verder. Door precies te kunnen bepalen waar AI draait via SUSE AI, is dat probleem verholpen. Met die visie wil SUSE een leidend “open AI”-platform zijn dat de ontwikkeling van modellen en applicaties versnelt.

Hoe SUSE AI wordt omgezet in een tastbaar product, zal blijken tijdens KubeCon + CloudNativeCon North America op 12-15 november.

Lees ook: Integratie GenAI bij bedrijven laat op zich wachten, ondanks enthousiasme