4min

De afgelopen jaren is de smartphonemarkt snel volwassen geworden en op dit moment steken er nog steeds twee spelers met kop en schouders bovenuit, dat zijn natuurlijk Apple en Samsung. Toch is er veel concurrentie en die doen tegenwoordig allemaal hun eigen ding. Zo komen HTC en LG beide met een zeer respectabel toestel op de proppen, maar met een geheel eigen strategie en visie.

HTC heeft met de HTC 10 een zeer degelijk toestel afgeleverd, het bedrijf hanteert al jaren een metalen behuizing, zo ook dit jaar, maar is wat ons betreft qua ontwerp meer mainstream gegaan. Het ontwerp van de HTC heeft meer weg van de concurrentie en is minder onderscheiden dan de afgelopen jaren. Op zich is dat niet erg, want dat kan een vertrouwd gevoel geven en leiden tot meer verkopen.

HTC heeft er verder vooral voor gekozen om geen risico te nemen, alle onderdelen zijn betrouwbaar en hebben zich al bewezen. Het schermformaat van 5,2 inch is een prima keuze en HTC doet gewoon mee aan de QHD-hype. De vingerafdrukscanner zit netjes onder het scherm en werkt soepel. Aan de achterkant is gekozen voor een uitstekende 12 megapixel camera met optische stabilisatie en dual-LED flitser. HTC neemt geen risico met een dualcamera-opstelling zoals twee jaar geleden, dat bleek uiteindelijk het grootste manco van de toenmalige smartphone te zijn.

Aan de binnenkant is gekozen voor de Qualcomm Snapdragon 820-chipset, dit is de nieuwste en meest krachtige chip van Qualcomm. Verder heeft HTC in totaal 4GB aan werkgeheugen toegevoegd en 32GB aan opslagcapaciteit.

De keuzes die HTC heeft gemaakt zijn allemaal prima en valt weinig op aan te merken, het is alleen allemaal erg veilig en echte innovatie ontbreekt een beetje. Onderaan de streep is het wel gewoon een goede smartphone en zeker een waardige concurrent voor de twee topspelers in de markt. De prijs van de HTC 10 is met 749 euro wel wat hoog.

LG doet exact het tegenovergestelde

LG doet eigenlijk exact het tegenovergestelde om de concurrentie aan te gaan met de marktleiders. LG probeert op vrijwel elk vlak innovatief te zijn en neemt een gigantisch risico, maar er zijn gebruikers, waaronder ikzelf, die dat wel kunnen waarderen. Iemand moet zijn nek uitsteken en soms leidt dat tot geweldige producten en soms tot de grootste missers.

LG heeft zijn ontwerp van de afgelopen jaren visueel weliswaar doorgetrokken, maar verder is alles anders. Zo is de behuizing van LG gemaakt van metaal en voor deze fabrikant is dat voor het eerst. LG is echter zeer eigenwijs want het weet dat er een kleine groep gebruikers is die een verwisselbare accu enorm waarderen. Iets wat met een metalen behuizing eigenlijk onmogelijk is omdat je het toestel niet open kan maken.

De designers van LG kregen dan ook de opdracht om een metalen behuizing te onderwerpen waarbij de accu nog steeds verwisselbaar is. Na een aantal concepten kwamen de ontwerpers met een afneembare onderkant waardoor de accu verwisselbaar is. Een geniale vondst, maar wat nog genialer is, is dat de technici van LG met ideeën kwamen voor verschillende onderkanten. De eerste modulaire smartphone was geboren. De LG G5 beschikt namelijk over verschillende "friends" en die kunnen in sommige gevallen onder het toestel worden geklikt, bijvoorbeeld een cameragrip met extra fysieke knoppen voor de camera en een HiFi Plus-module met Bang & Olufsen audio.

Daarnaast zijn er ook nog losse friends die gekoppeld kunnen worden zoals een LG 360 camera en VR-bril. LG heeft aangegeven dat er nog meer friends gaan volgen in de toekomst.

LG heeft dus een modulaire smartphone gebruikt die in de toekomst nog uitgebreid kan worden met extra features. Dat terwijl het model op zichzelf al aardig innovatief is, LG heeft al enkele jaren de stand-by en volumeknoppen op de achterkant van het toestel geplaatst. Bij de LG G5 is dit aangepast, de volumeknop zit weer aan de zijkant en de stand-byknop is voorzien van een vingerafdrukscanner, maar bevindt zich nog wel op de achterzijde onder de camera. Het is even wennen, maar het werkt eigenlijk makkelijker dan op de voorzijde onder het scherm. LG heeft er verder voor gekozen om twee camera’s te plaatsen op de achterzijde, deze werken niet samen zoals bij Huawei, maar de ene camera beschikt over een normale lens terwijl de andere voorzien is van een wide anglelens. In de applicatie kan je eenvoudig van camera wisselen en kan je dus de camera gebruiken die op dat moment het meest handige is.

LG is met de LG G5 verder tegemoet gekomen aan de kritieken van de afgelopen jaren, het heeft de smartphone iets kleiner gemaakt. De afgelopen jaren beschikte de toestellen telkens over een 5,5 inch scherm, maar nu is dat nog maar 5,3 inch. Een belangrijke stap om het toestel handelbaarder te maken.

Aan de binnenkant heeft LG gekozen voor betrouwbare hardware, het kiest net als HTC voor de Snapdragon 820-chip, de meeste krachtige processor van Qualcomm, voor 4GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Net als de HTC 10 kan je de LG G5 met een abonnement aanschaffen, maar ook gewoon los, met een adviesprijs van 699 euro is die wat scherper geprijsd.

Conclusie

HTC en LG kunnen nog steeds concurreren met de marktleiders, alleen doen dat ieder op hun eigen manier. HTC door voor stabiele bewezen concepten te kiezen en LG door zo innovatief mogelijk te zijn. Of deze fabrikanten het komende jaar marktaandeel gaan afsnoepen bij Apple of Samsung, dat weten we pas over een jaar. Beide toestellen zijn in elk geval zeker geen slechte keuze!