5min

Met het verplaatsen van steeds meer data en services naar ‘de cloud’ neemt de complexiteit van cloudnetwerken toe voor organisaties. Van oudsher managen IT-afdelingen kleine, redelijk overzichtelijke netwerken. Ze traden corrigerend op bij storingen en hielpen bij implementatie. Ingewikkelde netwerken vragen echter om andere werkzaamheden en expertises. Waar liggen de werkzaamheden en uitdagingen voor IT’ers die met multicloud-netwerken te maken krijgen? Deze blog geeft de vier grootste uitdagingen voor IT’ers, wiens organisaties voor een multicloud-aanpak kiezen.

Voor elk type workload de juiste cloudservice zoeken

IT’ers moeten weten welke typen workload er binnen cloudomgevingen werkzaam (kunnen) zijn. Zo is ’s werelds grootste aanbieder van ‘infrastructure-as-a-service’ (IaaS), zeker niet de beste aanbieder voor elk soort IaaS, om maar een voorbeeld te noemen. Andere aanbieders die zich specialiseren in schaalbaarheidsopties blijken bij nader onderzoek minder geschikt voor omgevingen die vaak aan verandering onderhevig zijn. Je moet je huiswerk doen en dus weten welke aanbieders het best zijn voor jouw (klant)vraag. En hoe meer aanbieders van verschillende cloud services er komen, des te moeilijker wordt het de beste oplossing te kiezen, en te weten wie welk specialisme huisvest.

Wat zijn dan zaken waar je rekening mee kunt of moet houden? Bekijk of de workload die je onderbrengt afhankelijk is van één of meerdere key features van de cloudprovider. Verder is het belangrijk hoe apparaten binnen je organisatie met de cloud verbinden. Is dat publiekelijk? Via VPN? En hoe duur is het verplaatsen van data tussen verschillende cloudaanbieders? Dat kan allemaal verschil maken in je keuze, en is dus iets voor IT om rekening mee te houden. Ons advies is om zo agnostisch mogelijk te werk te gaan. Dat wil zeggen: wees voor zover dat mogelijk is merkonafhankelijk, en kies per applicatie de beste oplossing. Laat je dus niet dwingen om (bijvoorbeeld) je software bij fabrikant X af te nemen, puur omdat zij ook je servers leveren.

Een flexibele integratie mogelijk maken en overzien

Het integreren van verschillende services tussen meerdere cloudoplossingen is één van de uitdagingen die komt kijken bij het gebruik van verschillende clouddiensten. Het kan een flinke kostenpost zijn als je data tussen verschillende aanbieders moet ‘verhuizen’, zoals we net bespraken, maar ook op software-niveau kan het een uitdaging zijn. Al je programma’s moeten natuurlijk werken, en waar nodig ook gebruik kunnen maken van andere stukken software, of data die ergens anders is opgeslagen.

Populaire services in de markt, waaronder die van AWS, Microsoft Azure en Salesforce, hebben een bibliotheek aan API’s die je kunnen helpen. Maar ook hierin moet je goed je huiswerk doen. Breng in kaart waar je moeilijkheden verwacht, maar maak ook een back up plan voor als één van je gebruikte API’s wegvalt, of niet meer geüpdatet wordt. Flexibiliteit voor je organisatie moet in dit alles het doel zijn. Als IT’er heb je de verantwoordelijkheid het opschalen naar een multicloud-omgeving mogelijk te maken, terwijl ‘gewone’ operations gewoon door moeten gaan en je organisatie zo flexibel mogelijk moet blijven. Actuele kennis van de services die verschillende aanbieders bieden is daarvoor cruciaal.

Orde scheppen in de digitalisering: wat moet eerst gebeuren?

Je kunt bijna alles automatiseren in je organisatie, waardoor het wat overweldigend kan lijken om aan ‘automatisering’ als doel te beginnen. Richt je op betrouwbaarheid van je diensten, beschikbaarheid van je productieprocessen en veiligheid van je netwerk als drie pijlers die je via automatisering een boost kan geven, en die je meteen resultaat geven. Ze nemen mensenwerk weg en zorgen zo voor méér efficiëntie en minder kosten.

Begin bij de basis. Bekijk bestaande workflows en processen en bepaal welke geautomatiseerd zouden moeten zijn. In een ‘basis’ cloudomgeving bestaan workflows grotendeels binnen één omgeving, met beperkte afhankelijkheid van andere systemen. Daar kun je beginnen. In een multicloudomgeving ligt dat anders. Één workflow spreidt zich soms uit over meerdere providers, en dus meerdere technische omgevingen. Dat maakt automatisering een stuk lastiger. Je hebt dan een overkoepelend platform nodig dat de data en processen, alle workflows en assets, verdeeld over verschillende cloudomgevingen inzichtelijk maakt. Als IT’er kun je jezelf erin specialiseren het optimale uit zulke platformsoftware te halen. Zo kun stap-voor-stap digitaliseren en processen in de juiste volgorde aanvliegen, om ook op die manier zo efficiënt mogelijk te zijn voor je organisatie.

Optimaliseer de infrastructuur van je netwerk

Als je de tips hierboven volgt heb je uiteindelijk een goed overzicht van hoe al je software en applicaties ‘verdeeld’ zijn over, en genesteld in, je cloudomgeving(en). Door dit overzicht te bewaren en er kritisch naar te kijken kun je een vinger leggen op waar je netwerk nog niet optimaal is, en dat verbeteren.

Je kunt bijvoorbeeld op problemen stuiten als je organisatie geografisch groeit, of als CEO’s ambities hebben die voorbij de mogelijkheden gaan die jouw IT-structuur op dat moment toelaat. Een bedrijf dat een nieuwe locatie opent, in een ander land, terwijl alle data ergens anders gehuisvest zijn, komt voor nieuwe uitdagingen te staan. Hoe groter je wordt, des te belangrijker is het precies te weten wat voor netwerken je nodig hebt, hoe groot die zijn, en wáár die zijn.

De volgende stap in multicloud-optimalisatie

De rol van IT in organisaties verandert. Dat moet je, als IT’er, als een mooie kans zien, niet als iets vervelends. Je bent als afdeling namelijk méér dan ooit betrokken bij de bedrijfsvoering en strategie van je organisatie. IT is, als de afdeling actief met bovenstaande tips aan de slag gaat, geen dienende afdeling meer, maar een producerende. Alles dat vanuit lokale servers naar ‘de cloud’ gaat, moet door IT worden begeleid en al die trajecten kunnen tactisch geoptimaliseerd worden. Hoe? Dat is maatwerk, het vakwerk van de nieuwe IT’er. Daarin maken zij pas echt onderscheid voor de bedrijven waar ze voor werken. Door een oplossing op maat te ontwerpen, door prioriteiten te stellen en een groter plaatje te zien. De architectuur wordt complexer, de infrastructuur ook. IT’ers die daar orde in weten te scheppen, zijn de specialisten van de toekomst.

Dit is een ingezonden bijdrage van Enrico de Boer, Director Sales & Marketing bij Interxion. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.