2min

Microsoft heeft besloten het principe van backups niet langer te negeren. Het wordt mogelijk om via Microsoft zelf backups te maken van je Microsoft 365-omgeving. Je bent hiervoor straks niet langer aangewezen op derde partijen. Althans dat is de boodschap die Microsoft wil uitdragen. Maar is dat wel zo?

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

SaaS-vendoren verschuilen zich al jaren achter de boodschap dat zij een dienst leveren maar de data van die dienst van de klant is en die zelf verantwoordelijk is voor het veilig bewaren en backuppen van die data. Cloudspelers noemen dit shared responsibility. Veel backup-spelers hebben zich dan ook op deze markt gestort en bieden diensten waarmee je van menig SaaS-oplossing backups kan maken.

Microsoft 365 Backups

Nu komt Microsoft met Microsoft 365 backups, een oplossing waarmee je backups kan maken van Microsoft 365-diensten zoals OneDrive, Mail en Sharepoint. Je kan er echter ook backups van andere oplossingen in opslaan. Hiervoor zijn de nodige API’s beschikbaar gemaakt. Microsoft wil zijn backup-oplossing dus ook beschikbaar stellen aan partners. Veel backup-vendoren zijn Microsoft-partner en zien in deze stap niet zozeer concurrentie. Er komt meer visibiliteit rondom backups en, zo stellen zij, is hun oplossingen vele malen uitgebreider dan die van Microsoft. Wat in principe ook klopt, want veel vendoren kunnen wel Microsoft Teams en Dynamics backuppen en dat kan de backup dienst van Microsoft (vooralsnog) niet. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later.

We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.