3min

Wat zijn de redenen om een besturingssysteem vanuit de cloud aan te bieden? En wat betekent dit voor de eindgebruiker?

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Op basis van interne documenten van Microsoft, zou de pc-markt weleens aan de vooravond van een stevige verandering kunnen staan. Microsoft zou namelijk van plan zijn om Windows vanuit de cloud aan te gaan bieden. Dat deed het al met Windows 365 Cloud PC en met Azure Virtual Desktop, maar nu zou ook de consumentenmarkt eraan moeten geloven. 

Aan de ene kant lijkt het een vrij logische stap voor Microsoft om dit te doen. We zien het wel vaker, dat iets eerst in het zakelijke aanbod wordt opgenomen, om daarna ook door te druppelen naar de consumenten. In theorie kun je eindgebruikers op deze manier precies de omgeving geven die ze nodig hebben. Je hoeft dan niet meer vooraf te bepalen welke configuratie je nodig hebt. Een configuratie die doorgaans heel snel al weer verouderd is. Je kunt in de cloud richting een evergreen-model gaan, met een realistische, op verbruik gebaseerde prijs.  

Een besturingssysteem in de cloud maakt het ook mogelijk om een volgende stap te zetten op het gebied van endpoint devices. Op dit moment moet je alle hardware in een enkele doos stoppen. Dat brengt de nodige restricties met zich mee. Als het als het ware alleen nog maar een schermpje hoeft te zijn met een netwerkverbinding, kun je meer kanten op. 

Aan de andere kant zien we ook wel de nodige uitdagingen bij het draaien van Windows in de cloud. Zo moet je altijd een netwerkverbinding hebben. Dat is zeker in gebieden waar de dekking te wensen overlaat een probleem. Daarnaast brengt het ook de nodige vraagstukken met zich mee op het gebied van controle, beheer en verantwoordelijkheid.    

Luister deze aflevering van Techzine Talks om meer te weten te komen over deze nieuwe voorgenomen stap die Microsoft wil zetten met betrekking tot Windows. Gaan we vanaf Windows 12 de optie krijgen om het vanuit de cloud af te nemen?

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later.

We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.