2min

Voor het koelen van een datacenter wordt flink wat water gebruikt. Op dit moment in veel gevallen nog drinkwater, dat resulteerde al meer dan eens in ophef. Hoeveel water datacenters precies verbruiken bleef altijd een beetje ondoorzichtig. Tot nu, want Google besloot zijn boeken te openen en ons exacte inzage te geven in het waterverbruik van alle Google datacenters. Ook plaatsen we die cijfers in perspectief, want hoeveel water gebruik jij als persoon per jaar?

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Het klimaat verandert, met als gevolg dat we vaker extremer weer hebben. Soms met heel veel regen, maar soms ook lange periodes van hitte en droogte. Voorheen was het “normaal” dat bedrijven drinkwater gebruikten als ze water nodig hadden in hun bedrijfsvoering. Met alle klimaatverandering is dat nu aan het veranderen. Alle grote hyperscalers (Amazon, Microsoft en Google) willen allemaal waterneutraal zijn in 2030, waarbij ze meer water teruggeven dan dat ze gebruiken. 

Ze stappen in hun datacenters over op andere soort water voor het koelen van hun datacenters. Bijvoorbeeld industriewater, rioolwater of zeewater. Dat maken ze eerst schoon, vervolgens gebruiken ze het voor de koeling en uiteindelijk willen ze het doorgeven aan bijvoorbeeld boeren om akkers mee te sproeien. Dat vereist flink wat aanpassingen en een zoektocht naar leveranciers van “vuil” water en afnemers van gebruikt koelwater. 

Google was overigens de enige partij die inzicht wilde geven in het waterverbruik. We hebben Amazon en Microsoft ook gevraagd naar hun verbruik, helaas konden die geen cijfers overleggen. 

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later.

We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.