4min

Helaas komt het maar al te vaak voor dat de levensduur van de smartphone korter is dan het abonnement wat erbij hoort. Dat kan zijn omdat het toestel op een zeker moment wordt gestolen, je het toestel uit je handen laat kletteren en het scherm vervolgens voorzien is van een mooie ster of zoals veel vrouwen doen, het toestel vanuit hun kontzak in de wc laten plonsen.

 De grote vraag is wat je doet als je in een dergelijke situatie terecht komt. Je wil toch bereikbaar zijn maar je zit nog vast aan  een abonnement en dubbele kosten wil je natuurlijk niet maken.. Voor bovengenoemde situaties zijn er gelukkig oplossingen zoals Zoek Mijn iPhone, Vodafone Next en natuurlijk diverse reparatieservices en garanties.  Wij zetten de oplossingen uitgebreid voor je op een rijtje zodat je weet wat te doen.

Gestolen

Als je smartphone is gestolen is het sowieso aan te raden om als eerste te kijken of je het toestel nog kan opsporen, misschien ben je het toestel verloren in de winkel en wacht de winkeleigenaar nu tot je deze weer komt ophalen. We hebben op Techzine een hele serie artikelen gemaakt hoe je je smartphone kan beveiligen zodat je die later nog kan opsporen. Bijvoorbeeld voor een Android-smartphone, iPhone, Windows Phone-toestel of zelfs heel specifiek voor een Samsung-smartphone.

Mocht je het toestel nog kunnen traceren via een applicatie zoals “Zoek Mijn iPhone” en je komt uit op een volstrekt onbekend adres, ga er dan niet alleen op af, dieven zijn vaak niet blij met onverwacht bezoek, het is beter om de politie in te schakelen.

Kapot

Als je smartphone kapot is, bijvoorbeeld het scherm heeft het begeven, dan valt dat niet onder de garantie en kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een van de vele reparatiebedrijfjes die als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Het repareren van een scherm kost meestal tussen de 100 en 250 euro, afhankelijk van het toestel en hoe lastig deze is te repareren.

construction-work-carpenter-tools

Heb je een ander probleem, bijvoorbeeld een accu die is uitgezet, of een toestel wat spontaan niet meer werkt, dan is het vaak nog wel mogelijk om garantie te claimen. Neem daarvoor contact op met de winkel of provider die het toestel heeft geleverd.

Heb je geen waterdicht-toestel maar wel waterschade, dan kan je het toestel in een bakje rijst of op de verwarming leggen en na een paar dagen proberen het toestel weer in te schakelen. Vervolgens is het duimen dat het toestel weer werkt. Is dat niet het geval dan is het toestel helaas niet meer te redden.

Wat nu? Nieuw toestel?

Als je toestel definitief is gestolen of kapot is moet er een nieuw bel ijzer komen, want je wil natuurlijk wel in contact blijven met familie en vrienden. Je kan ervoor kiezen om een nieuw toestel te kopen, als je geld genoeg hebt is het geen probleem om 600 – 700 euro neer te leggen voor de nieuwste Galaxy of iPhone.

Heb je dat echter niet, dan moet je kijken naar een andere oplossing. Zo zijn er tegenwoordig hele goede midrange-smartphones die je voor een aardig prijsje op de kop kan tikken. Zo kan je een Galaxy A5 bijvoorbeeld al krijgen voor zo’n 300 euro, een iPhone SE voor 435 euro.Als je budget niet zo ver reikt kunnen we nog een Moto G voor 249 euro of een Huawei P9 Lite voor 269 euro aanraden.

Alternatief voor Vodafone-klanten

vodafone-nextVoor Vodafone klanten is er nog een alternatief, die mogelijk beter is dan voorgaande oplossingen, dat alternatief heet Vodafone Next. Vodafone biedt de mogelijkheid om je abonnement open te breken en opnieuw een contract aan te gaan voor 24 maanden. Daarbij moet je wel je toestelbundel voor de resterende tijd van je abonnement voldoen. Ook moet je contract inmiddels vier maanden lopen, in het geval van een sim only-abonnement is dit twee maanden.

Stel dat je dus nog 10 maanden te gaan hebt en je hebt een toestel-bundel van 20 euro per maand, dan moet je Vodafone 200 euro (10×20 euro) betalen. Je kan echter ook je bestaande toestel inruilen, ook als die kapot is, als het een high-end toestel is krijg je in veel gevallen nog wel 100 euro voor je kapotte toestel.

Als we dat als rekenmodel nemen, hoef je dus maar 100 euro bij te betalen om je contract over te sluiten en weer een gloednieuw toestel uitzoeken. Dat is goedkoper dan een alternatieve smartphone kopen of het toestel te laten repareren.