3min

Tags in dit artikel

, ,

Enterprise-applicaties vormen de basis van alle bedrijfsprocessen. Vallen ze uit – om wat voor reden ook –, dan komt de complete bedrijfsvoering in gevaar. Daarom gelden voor bedrijfskritische applicaties strenge eisen voor wat betreft beschikbaarheid, security en performance. Efficiënt datamanagement is noodzakelijk om aan deze eisen te voldoen. Tegenwoordig worden enterprise-apps steeds vaker naar de cloud gemigreerd en met de opkomst van technologieën zoals IoT, staan IT-managers en databasebeheerders voor een aantal grote uitdagingen.

Op weg naar cloud-native

Het wordt voor organisaties steeds complexer om te voldoen aan strenge compliance-eisen. IT-landschappen worden steeds verder uitgebreid, wat voor meer complexiteit zorgt.  Bedrijven worden daarnaast steeds afhankelijker van de cloud om flexibeler en innovatiever te zijn en concurrerend te blijven in een internationale markt. Daarnaast zorgt de groeiende hoeveelheid data, gegenereerd door nieuwe technologieën als IoT, big data analytics en AI ervoor dat on-premise-omgevingen uit hun jasje groeien. Enterprise-apps komen geleidelijk aan ook steeds meer in de cloud terecht. Veel bedrijven hanteren inmiddels een cloud-first-strategie. IDC verwacht zelfs dat in 2021 zeventig procent van de enterprise-apps cloud-native ontwikkeld is.

Joost van Drenth, Solutions Engineering Manager bij NetApp legt uit hoe de impact daarvan nu al zichtbaar is. “Vaak beginnen bedrijven met het onderbrengen van hun back-ups in de cloud. Test- en ontwikkeling- en kleinere productiesystemen komen daar ook steeds meer voor in aanmerking. Zo wordt de on-premise-omgeving langzaamaan steeds kleiner. De meeste bedrijven houden daarentegen hun kernsystemen liever in hun eigen datacenter. Wat we de komende jaren dus meer gaan zien, zijn hybride omgevingen.” Een populaire vorm daarvan is de hybrid multicloud: een combinatie van verschillende public-cloudservices, private cloud en lokale systemen. Daarmee kunnen bedrijven voor elke applicatie de beste oplossing kiezen uit alle mogelijkheden die er zijn.

Snelle en veilige dataoverdracht

Maar wanneer enterprise-apps verdeeld zijn over verschillende systemen, wordt het lastig om ze te koppelen en ervoor te zorgen dat dataoverdracht tussen deze systemen snel en veilig verloopt. Een datafabric-strategie biedt dan uitkomst. Zelfs in een heterogeen IT-landschap is data dan altijd snel beschikbaar, waar die dan ook vandaan moet komen. Hierdoor kunnen bedrijven ook workloads eenvoudig van de ene public-cloudleverancier naar de andere verplaatsen. Dat kan van pas komen als een bedrijf bijvoorbeeld gebruik wil maken van een aantrekkelijker aanbod. Dit is de reden dat Gartner in 2019 de data fabric omschreef als een van de belangrijkste technologietrends.

NetApp is een van de spelers die zich hebben toegelegd op data fabric. Uitgangspunt hierbij is om te voldoen aan de eisen van verschillende groepen. Infrastructuurbeheerders willen bijvoorbeeld een goede balans vinden tussen modernisering en het gebruik van bestaande systemen. Storagebeheerders zijn meer gericht op beschikbaarheid van data. En de volledige IT-afdeling staat onder druk om snel waarde te halen uit data, in zowel lokale als cloudomgevingen. Om waarde te genereren uit de data in enterprise-applicaties, moeten organisaties het tempo van doorlopende systeemupdates en applicatie-upgrades bijbenen, hun data beschermen en alles in de lucht houden. Tegelijkertijd moeten ze zich voorbereiden op een cloudtoekomst. En dat allemaal zonder extra kosten, risico’s of tijdsinvestering.

Nieuwe technologieën

IoT is een van de technologieën die die cloudtoekomst vormgeven. Het vermogen om data van IoT-devices te verzamelen, samen te brengen en te onderzoeken, zal essentieel worden voor het succes van een bedrijf. Door de uitrol van 5G neemt IoT een nog grotere vlucht, waardoor latency-kritische applicaties worden gegenereerd, die voorheen onmogelijk te implementeren waren, zoals autonoom rijden. Om alles uit IoT te halen wat erin zit, moeten bedrijven IoT-devices niet in silo’s laten draaien, maar de data hieruit juist koppelen aan enterprise-data. Een lokaal storagesysteem heeft hier vaak moeite mee. Een goed doordacht datamanagementsysteem houdt rekening met al deze factoren.

Enterprise-apps zullen altijd een centrale rol blijven spelen in corporate-IT, of ze nu on-premise of in de cloud draaien. Toch zal het aantal cloudimplementaties de meerderheid vormen door de toenemende hoeveelheid data uit nieuwe technologieën en de cloud-first-strategie van verschillende fabrikanten. Het blijft echter de vraag of bedrijven in de toekomst in staat zijn ook hun kernsystemen in de cloud onder te brengen. De kans is daarom groot, dat de hybrid-multicloudomgeving de komende jaren de overhand krijgt. De belangrijkste uitdaging is de benodigde performance, security en beschikbaarheid te garanderen in zulke complexe, gedistribueerde IT-landschappen en met gigantische datavolumes. En dat kunnen bedrijven alleen met een krachtige datamanagementstrategie die consistent wordt doorgevoerd binnen de grenzen van het datacenter en de cloud.

Dit is een ingezonden bijdrage van NetApp. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.