7min

We kregen recent een zeer complexe presentatie voor onze kiezen over Filecoin. Ze bieden een gedecentraliseerde storage-oplossing voor archiefgegevens, gebaseerd op blockchain-technologie en tevens cryptomunt. Het brengt opslagproviders samen om gezamenlijk enterprise storage aan te bieden tegen 95 procent lagere kosten.

Protocol Labs is de organisatie achter de Filecoin en verzorgde een presentatie over hoe Web3 de wereld gaat veranderen. Filecoin is daar een voorbeeld van, aldus deze organisatie. In de presentatie stelde ze enterprise storage te bieden tegen 95 procent lagere kosten (ten opzichte van Amazon S3 Infrequent Access), dat trok onze aandacht, want zo’n grote kostenreductie horen we niet vaak.

We moeten Filecoin een beetje zien als de Airbnb van enterprise storage, zo wordt ons verteld. De grote hotelketens zijn in dit geval AWS, Azure en GCP. De aanbieders van storage worden samengebracht om gezamenlijk de behoefte in te vullen tegen lagere kosten.

Protocol Labs

Protocol Labs is een open source-club die verantwoordelijk is voor verschillende projecten, waaronder IPFS, Filecoin en Libp2p. Daarnaast investeert het in startups in het door hen gecreëerde IPFS ecosysteem.

IPFS staat voor het “Interplanetary File System” en is een peer-to-peer netwerk om bestanden, of beter gezegd gedeeltes van bestanden, te delen. Net zoals bijvoorbeeld Napster en Kazaa dat waren. Het is een alternatief op HTTP(S), dat we nu vooral gebruiken om websites te bezoeken en waarbij de data in principe op één locatie staat opgeslagen.

IPFS is open source. Iedereen kan er projecten opzetten en gebruik van maken. In de ideale wereld van Protocol Labs vormt IPFS de basis van Web3. In deze internetwereld is data niet meer centraal opgeslagen, heeft big tech minder macht en hebben gebruikers meer controle over hun data en privacy. Met IPFS kan je niet enkel bestanden, maar ook websites, applicaties en andere data uitwisselen. Als je data beschikbaar stelt via IPFS wordt elk bestand met een unieke hash opgeslagen in de namespace die alle IPFS hosts met elkaar verbindt. Alle hosts en clients die verbonden zijn met IPFS slaan allemaal een stukje van de data binnen het netwerk op.

Als iemand dan de data of een website wil raadplegen binnen IPFS, krijgt de aanvrager de data geleverd vanuit meerdere bronnen die elk moment anders kunnen zijn. De data is dus gedecentraliseerd opgeslagen en daardoor ook onmogelijk te blokkeren. In sommige landen wordt IPFS gebruikt om bijvoorbeeld Wikipedia te raadplegen, omdat het regime die website heeft geblokkeerd.

Filecoin

Filecoin is gebaseerd op de IPFS-technologie. Ook bij Filecoin wordt gebruikgemaakt van het peer-to-peer mechanisme. Echter is Filecoin een opslagdienst voor enterprise storage waarvoor ook betaald moet worden. Datacenters en providers die opslagcapaciteit over hebben kunnen ervoor kiezen om een gedeelte daarvan beschikbaar te stellen op Filecoin. Om de vergelijking met Airbnb weer even terug te halen, ze worden dan verhuurders van opslagruimte. Filecoin biedt een marktplaats waar bedrijven die op zoek zijn naar storage deze opslagruimte kunnen huren. Als iemand opslagruimte huurt dan wordt deze overeenkomst geregistreerd in de (Filecoin) blockchain met zogenaamde FILs. Dit is een Filecoin cryptocurrency token. De blockchain waar Filecoin gebruik van maakt vereist dat de verhuurders van opslagruimte bewijzen dat ze data hebben opgeslagen, maar ook hoeveel opslagruimte ze beschikbaar stellen. Dit gebeurt dagelijks via complexe algoritmes. Als data wordt opgeslagen in de Filecoin kan ook direct worden gekozen om die bij meerdere verhuurders te stallen, zodat er meerdere kopieën van de data zijn.

Waar het wellicht op een soort pyramide-spel gaat lijken

Als er opslagruimte wordt gehuurd, dan betaalt de huurder aan de verhuurder maar er moet ook betaald worden voor de transacties op de Filecoin. Zowel de aanbieder (verhuurder) als de gebruiker (huurder) betaalt een klein bedrag om gebruik te maken van het netwerk. Zodra er data wordt opgeslagen, maar ook als er data wordt opgehaald van het netwerk, zijn er kleine bedragen verschuldigd die in FIL-tokens worden betaald.

De verhuurders (opslagaanbieders) krijgen daarnaast dagelijks een beloning in de vorm van FIL-tokens voor de data die ze opgeslagen op de Filecoin. Een complexe algoritme controleert of de data nog steeds aanwezig is bij de verhuurder. Als een opslagprovider een storing heeft of data tijdelijk niet beschikbaar is, dan krijgt de verhuurder geen FIL-tokens, maar krijgt het een boete en moet het FIL-tokens betalen.

Hoe meer opslagcapaciteit een verhuurder aanbiedt op de Filecoin, hoe meer FIL-tokens ze krijgen als beloning. Voor data die ook daadwerkelijk is opgeslagen en geverifieerd, krijgen ze tien keer zoveel FIL-tokens. Die FIL-tokens die ze ontvangen moet je zien als een soort “subsidie”, want die FIL-tokens zijn om te zetten in Filecoins, de cryptocurrency. Echter moeten verhuurders zes maanden wachten, voordat ze die FIL tokens kunnen omzetten in Filecoins, euros of dollars. De storage-aanbieders die wij spraken ontvangen duizenden euro’s per maand aan FIL-tokens.

Deze “subsidie” is dan ook de reden dat aanbieders tegen 95 procent lagere kosten ten opzichte van AWS opslagruimte kunnen aanbieden. Het Filecoin algoritme dat de verhuurers beloont met FIL-tokens is zeer geavanceerd. De hoeveelheid FIL-tokens die ze ontvangen is afhankelijk van het totaal aantal aanbieders, de hoeveelheid opslagcapaciteit ze aanbieden, de hoeveelheid opslagruimte er in gebruik is en de datum. Zo kwamen we erachter dat elke zes jaar de hoeveelheid FIL-tokens die dagelijks als beloning worden uitgedeeld zal worden gehalveerd.

In onze optiek komt deze “subsidie” dan ook uiteindelijk min of meer te vervallen. Als het aantal verhuurders (aanbieders) toeneemt en het totaal aantal FIL-tokens afneemt, zal de waarde steeds kleiner en kleiner worden. De waarde zal dan uiteindelijk vrijwel nihil zijn. Volgens Protocal Labs is dat niet juist en is dat afhankelijk van de Filecoin (cryptocurrency). Als de waarde van die cryptomunt namelijk fors omhoog gaat, dan heb je minder FIL-tokens nodig om dezelfde waarde te ontvangen. De makers stellen ook dat als het aantal verhuurders en huurders toeneemt, de waarde van de cryptocurrency omhoog gaat. Het is een kwestie van vraag en aanbod, volgens hen.

Theoretisch kan dat best kloppen. Feit is echter ook dat de markt voor cryptomunten alles behalve stabiel is. Die wordt gedomineerd door speculatie. Niet iets waar een datacenter op kan vertrouwen als die als verhuurder optreedt.

Inkoopkracht hyperscalers vs lokaal datacenter

Wij denken dat het onmogelijk is voor Filecoin om op lange termijn met een korting van 95 procent te blijven schermen. Iets wat ze ook niet ontkennen, want het is afhankelijk van veel factoren. Er is nog een andere factor en dat is inkoopkracht. Alle opslagruime die wordt aangeboden door datacenters moet uiteindelijk ook worden ingekocht. Heel plat gezegd gaat het dan om het inkopen van HDD’s. Een groot datacenter zal mogelijk een deal kunnen sluiten voor een pallet aan HDD’s. Als je echter gaat kijken naar de inkoopkracht van de grote hyperscalers en zeker Amazon als retailgigant. Zij kunnen als het moet per container of misschien wel per tien containers inkopen. De prijs per TB die de hyperscalers betalen is altijd veel lager dan een lokaal datacenter. Dat verschil zal Filecoin al goed moeten maken met een “subsidie” om de prijs gelijk te krijgen. Daar moet dan nog een “subsidie” bovenop om Filecoin goedkoper te maken. Het speelveld is simpelweg niet gelijk.

Prestaties zijn trager dan een floppy-disk

Het opslaan van data in Filecoin gaat allesbehalve snel. Het opslaan van een bestand van 1MB duurt ongeveer 5 a 10 minuten. Dit heeft ermee te maken dat de deal op de blockchain moet worden geregistreerd en daarop zichtbaar moet worden, dat kost veel tijd. Het kopiëren van bestanden op floppy-disks van 1,44MB groot gaat sneller.

Zodra het bestand in de Filecoin is geplaatst en zichtbaar is op de chain begint het opslagproces voor de storage-verhuurder pas. Die moet namelijk bewijs leveren dat het ook daadwerkelijk is opgeslagen. Dat noemt men “Proof-of-replication”. Hiervoor moet een “sealing the sector”-proces worden uitgevoerd, waarvoor veel compute-power nodig is. Dit duurt zo’n 1,5 uur voor een 32GB sector. Bij archiefopslag is 32GB niet echt veel. Met veel compute-power doelen we overigens op een machine met een Intel Xeon processor met minimaal 8 cores, 128GB aan RAM-geheugen en wat krachtige GPU’s. De stroomkosten voor een dergelijke server zijn tegenwoordig best fors.

Het ophalen van data uit de Filecoin is afhankelijk hoe de data is opgeslagen. Als de data sealed is opgeslagen, dan moet die eerst unsealed worden, dat duurt ongeveer 3 uur per 32GB. Is de data zowel sealed als unsealed opgeslagen, dan kan het wel sneller. Dat vereist echter veel meer opslagcapaciteit, dus data zal vaak sealed zijn opgeslagen.

Vraag en aanbod

Op de Filecoin is op dit moment zo’n 19,6EB (Exabyte) aan opslagcapaciteit beschikbaar. Voor degene die het even kwijt zijn hoeveel een Exabyte is. 1EB is 1000PB (Petabyte) en 1000 TB (Terabyte) is 1PB. Van die 19,6EB is ongeveer 259PB in gebruik. Die 19,6EB wordt overigens aangeboden door slechts 465 aanbieders.

Conclusie

Protocol Labs is een open source-club met ongetwijfeld de beste intenties om de wereld te verlossen van de dominantie van big-tech. Voornamelijk door alles gedecentraliseerd te maken. Het bezit echter ook 15 procent van alle Filecoins. Dus als de waarde van de Filecoin daadwerkelijk omhoog schiet, dan zijn zij de nieuwe miljardairs.

wij denken dat Filecoin storage enkel op korte termijn interessant is, zolang de “subsidie” hoog is en de kosten laag. Wel enkel voor data die je eigenlijk nooit meer nodig hebt, maar toch nog wil bewaren. De prestaties zijn namelijk niet om over naar huis te schrijven. Wij zien geen voordelen voor een grote provider of datacenter om hierin te stappen. Een aanbieder moet bereidt zijn om wel erg veel risico te nemen en moet vertrouwen op de stabiliteit en stijgende waarde van een cryptomunt. Het moet ook nog zes maanden wachten voordat het zijn FIL-tokens kan omzetten in cash. Uiteindelijk lijkt het geheel mischien meer op een extreem complex piramidespel?

Tip: PowerStore, PowerMax, PowerFlex, PowerScale, Object Scale; Dell storage kent vele smaken