4min

CTERA heeft jaren development gestoken in zijn global file system. Nu staat er een platform dat klaar is voor het steeds belangrijker wordende DataOps.

We waren tijdens de recente IT Press Tour te gast op het Israëlische kantoor van CTERA. Een beter moment om eens meer over het bedrijf te weten te komen konden we bijna niet wensen. Volgens het bedrijf bevindt de gehele industrie zich namelijk in een metamorfose. En over CTERA zou je tot op zekere hoogte ook kunnen zeggen dat het op de schop gaat, want tijdens ons bezoek laat het bedrijf weten dat er behoorlijk wat verschuivingen in de directie plaatsvinden.

Van IOPS naar DataOps

Laten we eerst eens de veranderingen in de visie en technologie bespreken. CTERA werd in 2008 opgericht door Liran Eshel en Zohar Kaufman. Zij komen oorspronkelijk uit de securityhoek, maar sprongen vooral in nieuwe technologie omdat ze toen veel zagen in cloud computing. Destijds was de cloud nog veel minder relevant dan vandaag de dag. Hoewel ze geloofden in de voordelen, zagen ze ook uitdagingen rond het beheer van infrastructuur, data governance, privacy en security.

Vandaag de dag gaat data van grote enterprise bedrijven echter voortdurend alle kanten op. Data gaat van cloud naar cloud, van edge locatie naar edge locatie, van endpoint naar endpoint en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Met dat idee heeft CTERA het global file system gebouwd. Dat platform ondersteunt het centraal beheren van file storage, alsmede de controle en governance over data en opslag te regelen.

Oded Nagel, de huidige CEO van CTERA, legt tijdens ons bezoek uit dat die benadering aanvankelijk tot hele andere vraagstukken leidden dan vandaag de dag. “Toen het bedrijf jaren geleden opgericht werd, spraken we over storage-systemen. Meestal kwamen bedrijven dan naar ons toe om te vragen hoeveel IOPS (input/output operations per second, oftewel de prestatiemeting van opslagsystemen, red.) we konden doen. En doe je ook backups, compressie en deduplicatie? Dat was legacy, iedere storage- oplossing keek ernaar.”

Oded Nagel, CEO van CTERA

Volgens Nagel is daarin veel veranderd. Er kwamen nieuwe vraagstukken bij over tiering, caching, compliance, governance en de mogelijkheid om vanaf iedere plek bij data te komen. Meer recent besteden bedrijven die CTERA gebruiken ook aandacht aan cloud-native collaboration en cyber resilience. “En het meest belangrijke dat we zien is al de DataOps. We zien grote vraag naar DataOps-gebruikstoepassingen, waarbij CTERA de global file system met de data is”, aldus Nagel.

Hiermee doelt Nagel op het daadwerkelijk weten wat er zich in de global file systems bevindt. Bij legacy NAS-servers en file systemen gaat het daar in zijn optiek mis. Legacy systemen staan DataOps, waarbij bedrijven data analyseren en de efficiëntie van de business verbeteren, in de weg. “Als je ze de tools geeft om te analyseren en te beslissen wat ze willen doen met de data, krijgen ze de power van slimme besluiten. Dat is precies waar het CTERA om gaat.”

Projecties

Wanneer die technologische ondersteuning gecombineerd wordt met de verwachte datagroei, is er wat CTERA betreft een mooie toekomst in aantocht. Inmiddels logden de CTERA-klanten samen 150 petabyte aan data en honderden miljarden files. Verwijzend naar voorspelling van Gartner ziet Nagel dat nog wel even doorgaan: grote enterprise organisaties zullen naar verwachting de capaciteit voor ongestructureerde data in on-premises-, edge- en public cloud-locaties verdriedubbeld hebben tegen 2026. Hierbij zou 60 procent van de bedrijven een hybrid cloud file-oplossing implementeren, terwijl dat nu nog in 20 procent van de gevallen is.

Nagel deelt ook voorbeelden van manieren waarop de veranderingen adoptie versnelt. Zo ziet hij het veel terug bij het verwerken van data aan de edge. In die situaties willen bedrijven vaak meer weten over het beschermen en repliceren van en samenwerking aan door machines gegenereerde data. Zulke vraagstukken spelen onder meer in de gezondheidszorg. Machines genereren in die sector medische afbeelding. Op dat moment is hele snelle verplaatsing en verwerking nodig, zoals voor het rap analyseren van de afbeelding in de cloud.

In onderstaande afbeelding wordt wat meer duidelijk over hoe CTERA technologische ondersteuning biedt met het global file system

Ook aan de top verschuivingen

Naast deze veranderen technologische behoeftes, is er nog wat extra’s aan de hand bij CTERA. Nagel is namelijk nog pas net CEO geworden, de officiële aankondiging vond plaats op 29 maart. Hoewel hij geen ervaring heeft als CEO, is hij wel een van de eerste medewerkers van CTERA. Bovendien fungeerde hij de laatste vijf jaar als Chief Strategy Officer, waarin hij verantwoordelijk was voor de productstrategie en wereldwijde partnerships. Nagel kent CTERA dus van binnen en buiten.

De promotie van Nagel betekent ook dat Eshel stopt als CEO. Hij blijft wel bij het bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van commissarissen. De eerder genoemde oprichter Kaufman is officieel niet meer bij het bedrijf betrokken. Wat dat betreft komt er ook intern genoeg nieuw geluid aan. Wij zijn dan ook benieuwd hoe CTERA het daadwerkelijk gaat doen in een toekomst vol DataOps.

Tip: HYCU slaat brug tussen clouds, brug naar SaaS in aanbouw?