5min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Recent waren we in Silicon Valley te gast bij HYCU, een bedrijf dat over het algemeen wordt getypeerd als de zoveelste backupleverancier. Tijdens de presentatie van HYCU was het doel duidelijk: ons overtuigen dat het bedrijf meer is dan een backupleverancier. HYCU slaat een brug tussen de verschillende clouds voor databescherming, disaster recovery en data migratie.

HYCU werd in 2018 opgericht en focuste zich in eerste instantie wel echt op backups. Nutanix backups om precies te zijn. Inmiddels zijn we ruim vier jaar verder en is het aanbod van HYCU fors uitgebreid en wordt het voor traditionele backup en dataprotectie leveranciers een speler om rekening mee te houden. Het bedrijf groeit enorm snel en is al actief in 150 landen, heeft 350 partners en ruim 3600 klanten.

De SaaS-oplossing die HYCU levert is in de basis om data te beschermen. Om dit goed te doen heeft het gekozen voor een native ondersteuning van hypervisors, zowel die van Nutanix en VMware als die van de hyperscale cloudproviders. Het maakt gebruik van de tools die deze platformen native aanbieden om een zo optimaal mogelijke dienst te leveren. Voor het maken van backups gebruikt HYCU de native snapshot functionaliteit. Hierdoor hebben deze processen geen invloed op de performance van de workloads.

HYCU heeft ook zijn eigen deduplicatie-oplossing ontwikkeld. Traditionele deduplicatie vereist veel rekenkracht, HYCU heeft een lichtere variant ontwikkeld met naar eigen zeggen betere performance. Hierdoor kan je backups maken van de ene naar de andere cloud en toch de egress-kosten (uitgaand dataverkeer) in de hand houden.

Om dit op een goede manier te kunnen leveren, zal HYCU in een Nutanix- of VMware-omgeving een kleine VM draaien. Bij de hyperscalers is dit niet nodig. Daar heeft HYCU in elke regio een service draaien die deze taken kan uitvoeren.

Op dit moment biedt HYCU uitgebreide ondersteuning voor Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud. De ondersteuning voor Oracle Cloud is gelimiteerd tot de VM’s. Het biedt op dit moment nog geen ondersteuning voor Exadata en de Oracle Autonomous Database.

Wel ondersteunt het in andere clouds verschillende SQL-servers. Ook die kunnen beschermd worden middels de HYCU-oplossing, waarbij de integriteit van de database actief wordt gecontroleerd.

Overzicht

NaamHYCU
Opgericht2018
IndustrieEnterprise software, SaaS, backups
LocatieBoston, Great Lakes area
Werknemers200 – 300
Oprichter(s)Goran Garevski, Simon Taylor
Venture Capital140 million dollar
Opmerkingen

Wat maakt HYCU op dit moment uniek?

HYCU was druk bezig om ons duidelijk te maken dat de oorsprong vooral ligt in backups, maar dat het veel meer te bieden heeft. Naast backups biedt het ook dataprotectie in de vorm van ransomware-bescherming en disaster recovery. Iets dat veel IT’ers nog steeds in het hoekje backups zullen schuiven. Wat HYCU ook biedt, is de mogelijkheid om met een druk op de knop VM’s te migreren van de ene cloud naar de andere. Je kan dus een VM van AWS naar Azure of Google Cloud migreren met een druk op de knop, of uiteraard andersom. Of van Google Cloud naar Azure of vice versa. Of van Nutanix of VMware naar de cloud of vice versa. Dat is bijzonder omdat elke cloud een andere hypervisor gebruikt met een ander VM-formaat. HYCU transformeert in realtime de VM naar een ander formaat zodat die op de bestemming naar keuze kan worden opgestart. Een VMware VM kan dus worden getransformeerd naar een VM voor Hyper-V.

HYCU voert ook controles uit om te waarborgen dat alles goed blijft werken en dat een database intact blijft.

HYCU is niet de eerste die een dergelijke oplossing aanbiedt. Bij Veeam bieden ze dit al jaren. Maar zo laagdremplig en vanuit een SaaS-dienst is wel redelijk uniek. Voor bedrijven biedt dit vooral mogelijkheden om workloads snel te migreren naar een andere cloud, iets dat vooral qua kosten enorm kan schelen. Afhankelijk van de vereiste performance kan de ene cloud een stuk voordeliger zijn dan de andere.

Cross-cloud bescherming

HYCU kan deze oplossing vooral bieden omdat het de platformen van alle cloudproviders goed snapt en native ondersteunt. Het neemt geen shortcuts om iets generieks te ontwikkelen.

Het grote voordeel voor organisaties is dat je vanuit één console al je infrastructuur kan beschermen. Zowel meerdere clouds als je on-premise Nutanix of VMware-omgeving.

Ook als een bedrijf een project op de planning heeft staan waarbij veel lift-en-shift vereist is, levert HYCU een zeer aangename workflow. Met één druk op de knop verplaatst je een VM naar een compleet andere infrastructuur.

Er komt verder geen agent aan te pas, alles wordt native ondersteund. Hierdoor heb je ook een volledig overzicht binnen één portal. HYCU heeft ook al klantcases waarbij een complete regio verhuisd moest worden omdat er een orkaan op komst was, waarbij de huidige regio groot gevaar liep. Dat ging vlekkeloos en in recordtempo. Dat veilig houden en binnen de gewenste regio’s is dan ook zeer eenvoudig.

De brug naar SaaS wordt gebouwd

Het enige grote kritiekpunt dat we tijdens de presentatie hadden op HYCU, was het gebrek aan SaaS-ondersteuning. Op dit moment kan je enkel backups maken van Microsoft 365. Veel meer is er nog niet mogelijk, zelfs Microsoft Teams behoort nog niet tot de mogelijkheden.

Als weerwoord kregen we dat HYCU dit op korte termijn drastisch wil gaan verbeteren. HYCU vindt dat de concurrentie ook gebrekkige ondersteuning biedt. Door goed zoeken vind je misschien een leverancier die 14 SaaS-oplossingen kan backuppen. Bij HYCU vinden ze dat een kansloos verhaal, gezien er enkel in de Verenigde Staten 15.000 SaaS-aanbieders zijn. Veel dieper wilde het bedrijf er niet op in gaan.

Wat gaat HYCU doen?

Feit is dat met een wereldwijd aanbod van zo’n 25.000 SaaS-leveranciers, ze een voor een gaan ondersteunen onbegonnen werk is. Dus wat is HYCU precies van plan? Vanaf hier wordt het speculeren, maar we weten dat HYCU werkt aan een intensieve samenwerking met Okta. Ons vermoeden is dat HYCU de authenticatie en verificatie mogelijkheden van Okta wil gaan gebruiken om toegang te krijgen tot allerlei verschillende SaaS-oplossingen en op die manier ook backups wil gaan aanbieden.

Hoe dit precies in zijn werk gaat en eruit komt te zien is nog even afwachten. We verwachten binnenkort een aankondiging. Het zou de positie van HYCU wel extreem verbeteren, als je straks honderden of duizenden SaaS-oplossingen met een simpele klik kan backuppen. Of zoals HYCU het liever stelt: de data te beschermen.