3min

Twee jaar geleden liet AWS weten dat het EC2-Classic zou opdoeken. Onlangs onthulde CTO Werner Vogels dat de laatste instance van de compute- en netwerkinfrastructuur sinds medio augustus uit de lucht is. De dienst draaide al sinds 2006 en heeft veel bijgedragen aan de online wereld zoals we die nu kennen. Toch is het al een decennium achterhaald.

Twee jaar geleden herhaalde Chief Evangelist bij AWS Jeff Barr nog even wat EC2-Classic teweeg heeft gebracht. Als een van de eerste cloud computing-diensten van zijn soort creëerde het een eenvoudige manier om vm’s (virtual machines) te huren op basis van gebruik. Het hielp met de lancering van Justin.tv, de voorganger van gamestreamingplatform Twitch. Daarnaast ondersteunde het bijvoorbeeld de opkomst van de Facebook-app toen deze in 2008 viraal ging. Ook Netflix bouwde de eigen streamingdienst op AWS’ eerste cloud computingservice.

Tip: HPE en AWS willen hybride cloud samen verder vormgeven

Flat network

Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) lanceerde als een enkelvoudige netwerkruimte, oftewel een “flat network”. Compute-kracht was continu binnen handbereik, met instances die aanvankelijk slechts 10 dollarcent per uur kostten. Voor eindgebruikers bood het de destijds unieke mogelijkheid om slechts te hoeven betalen voor de computerkracht die op dat moment nodig was. Het was een belangrijke mijlpaal voor online diensten, die voortaan eenvoudiger “as-a-service” en “on-demand” konden zijn. De schaalbaarheid van EC2-Classic blijft een kernpunt voor de clouddiensten van nu.

AWS kwam grotendeels met innovaties voor EC2-Classic op basis van waar klanten om vroegen. Zo konden gebruikers sinds 2008 een Elastic IP claimen, dat bij hen kon blijven tot ze er niet meer voor wilden betalen. Dit biedt nog altijd de mogelijkheid om het uitvallen van een instance of software te maskeren door het snel over te laten schakelen naar een andere instance.

In 2009 werden Load Balancing, Auto Scaling en Amazon CloudWatch toegevoegd om te helpen met een variabele schaal van de vereiste compute-kracht, bijvoorbeeld bij een traffic spike op een website. Echter werd in datzelfde jaar ook de volgende iteratie op het concept achter EC2-Classic geïntroduceerd: Amazon Virtual Private Cloud (VPC).

Geïsoleerde werelden

Er waren veel redenen op te noemen voor de stap naar Amazon VPC vanuit EC-2 Classic in 2009. Zo bood AWS met eerstgenoemde een afgescheiden netwerk van de rest van het platform, zodat gebruikers er zeker van konden zijn dat hun data niet in potentie door andere instances aangesproken konden worden. Voor bedrijven die strenge compliance-eisen hadden, kon cloud computing door deze innovatie een realiteit worden. Ook konden er voortaan binnen een virtueel netwerk meerdere subnets bestaan, waardoor gebruikers hun infrastructuur konden opsplitsen en bepalen welke gegevens wel publiek toegankelijk waren en welke niet. Eveneens zorgde AWS Direct Connect ervoor dat er op een soepele wijze een hybride cloud-aanpak op te zetten was. Tegenwoordig is de combinatie van on-prem en public cloud-infrastructuur overal wel te vinden.

EC-2 Classic was dus al in 2009 enigszins door de tijd ingehaald, hoewel bedrijven er nog altijd zonder problemen voor konden kiezen als ze slechts een zeer eenvoudige netwerkstructuur nodig hadden. Sinds december 2013 was het al niet meer mogelijk om EC2-Classic te kiezen tenzij je er als klant specifiek om vroeg. Wie dus in de afgelopen tien jaar AWS-klant is geworden, zal naar alle waarschijnlijkheid geen enkele stap hebben hoeven zetten toen het stopzetten van EC2-Classic bekend werd gemaakt in 2021.

Voor de laatste gebruikers

Voor de overgebleven gebruikers van EC2-Classic was er lange tijd de mogelijkheid om op relatief eenvoudige wijze de instance op het oude platform te migreren. Een VPC in dezelfde regio was met een tiental stappen aan te spreken.

Het afsluiten van deze legacy tech zou voor veel partijen routine zijn, maar AWS staat erom bekend dit zelden te doen. Online reacties waren bij de aankondiging in 2021 veelal uitingen van verbazing: enerzijds dat iemand nog instances op het oeroude platform draaide, anderzijds dat AWS er überhaupt mee ging stoppen.

Beluister ook onze podcast over wie de sleutels voor multi-cloud in handen heeft: