Shure Audio Networking: als AV onderdeel van IT wordt

Crestron

Daniël Kerkhof, Regional Manager van Crestron voor de Benelux, is als derde aan de beurt. Crestron is een bedrijf dat op het gebied van AV de producten maakt waarmee je allerlei andere producten en diensten aan elkaar kan knopen. Het 3-Series-platform is hier het beste voorbeeld van. Het gaat hier dan niet alleen om AV-systemen, maar ook airconditioning en securitysystemen.

Crestron_3-Series

Je zou Crestron kunnen zien als een pionier op het gebied van AV via de bestaande IT-infrastructuur. Het bedrijf zag in dat netwerkverbindingen de belangrijkste gemeenschappelijke eigenschap zijn geworden van verschillende systemen die verder geen raakvlakken hebben met elkaar. In die zin is het dus logisch dat men er al 20 jaar geleden voor het eerst een netwerkaansluiting gebruikte voor AV-installaties. De netwerkaansluiting is een standaard, maar hiermee zijn we er volgens Kerkhof nog niet als het gaat om AV-systemen. De gebruikte codecs/protocollen zullen ook gestandaardiseerd moeten worden om alles overzichtelijk te houden. Vandaar ook dat men voor video onder andere het zeer gangbare H.264 gebruikt, naast het propriëtaire (dus zelf ontwikkelde) DM NVX. Voor de audio gebruikt men evenals Shure (zie volgende pagina) het open-source Dante-protocol van Audinate. Het zou natuurlijk prettig zijn als Crestron uitsluitend de H.264-standaard zou gebruiken. Dit is volgens dat bedrijf echter niet mogelijk. Een belangrijke reden hiervoor heeft te maken met de schaalbaarheid en de belasting op het netwerk. Met een product uit de DM NVX-reeks kun je zelfs 4K 60 Hz 4:4:4 HDR video nog over een standaard 1Gbps-netwerk sturen, zonder dat je volgens Crestron inlevert op het gebied van schaalbaarheid of een te hoge latency krijgt. Dit is met name te danken aan de samen met Intel ontwikkelde ARRIA-chip in apparaten uit deze reeks.

Crestron_Intel

De incompatibiliteit van DM NVX-producten met andere standaarden is een vervelende bijkomstigheid. Juist bij het gebruik van een standaardaansluiting zoals RJ45 om AV en IT bij elkaar te brengen, zijn standaardprotocollen ook wenselijk. Op dit moment zit dat er echter nog niet in. In de basis is AV via het netwerk volgens Kerkhof sowieso een goed idee. Netwerken zijn allereerst flexibel. Wil je een verdieping toevoegen, dan volstaat een enkele kabel en een enkele switch al om dat te realiseren. Netwerkpoorten zijn daarnaast ook niet fixed, waarmee we bedoelen dat een poort niet alleen een in- of een uitgang is. Verder zijn de afstanden nagenoeg ongelimiteerd, mits het netwerk goed is aangelegd uiteraard. Kies je voor glasvezel dan kun je met een enkele ‘hop’ al 12 kilometer overspannen. Als IT-manager is AV via het netwerk interessant omdat het nagenoeg oneindig schaalbaar is en endpoints eenvoudig kunnen worden toegevoegd of verwijderd. Netwerkswitches nemen tot slot een stuk minder ruimte in dan de traditionele AV-tegenhangers. Het is volgens Kerkhof dan ook niet vreemd dat de analoge poorten op DSP’s langzamerhand aan het verdwijnen zijn. De Dante-processing kan gedaan worden door een enkel apart component, dat via het netwerk aan de DSP wordt gekoppeld. Er zijn inmiddels zelfs al speakers met een Dante-aansluiting. Ook Kerkhof benadrukt dat encryptie van AV-data erg belangrijk is. Er wordt toch redelijk vaak gevoelige informatie uitgewisseld, die in theorie ook onderschept kan worden. Vandaar ook dat AES-encryptie standaard ingeschakeld staat op producten van Crestron (en niet uit te schakelen is) en er ondersteuning is voor 802.1x en Active Directory.

Crestron_Control

Als het gaat om het beveiligen van het netwerk, komt Kerkhof evenals Janssen van QSight IT met het advies om het netwerk te segmenteren. Via de speciale Control-poort op apparaten uit de 3-Series-lijn, kun je het AV-gedeelte volledig afscheiden van de rest van het netwerk.

Table of contents