Get the touch

Medion hield op 26 augustus een persconferentie in Frankfurt, Duitsland. Ik was erbij namens Techzine en met de royale ICE scheurden we met zeven andere journalisten uit Nederland door de bergen naar Frankfurt om aanwezig te zijn bij de onthulling van de ‘next-gen pc’.

Op een van de mooiere locaties in de toch wel lelijke industriestad Frankfurt werd de presentatie gehouden. Na een hapje en een drankje begon al snel de presentatie die werd gegeven door de chief financial officer van Medion, Christian Eigen, en al snel werd duidelijk dat het hier ging om een nieuwe alles-in-één computer met een breed scala aan functies.

Samen met F1-coureur Adrian Sutil werd de Medion Touch X9613 onthuld en na nog twee andere sprekers waarvan ik eerlijk gezegd de titel en naam vergeten ben, stonden er vijf exemplaren op ons te wachten om aan een test onderworpen te worden.

Laat ik eerst maar beginnen met het ontwerp. Het is niet het lelijkste apparaat ooit gemaakt, maar ook weer niet de mooiste. De computer is slechts 7,7 cm dik en dat is toch behoorlijk dun. Onder het scherm zit een soort van balk met in het midden een Windows SideShow-display en aan de zijkant is een vingerafdruklezer aanwezig. Op de balk zitten bovendien enkele aanraakgevoelige bedieningsknoppen.

Dan de specificaties. Medion heeft gekozen voor de Intel Core 2 Quad Q9000-processor met een kloksnelheid van 2 GHz. Verder is er 4 GB DDR3 RAM aanwezig en beschikt de pc over een GT240M van NVIDIA. Deze kaart heeft overigens 1 GB DDR3 grafisch geheugen.

Ook qua opslagruimte kom je weinig te kort: twee schijven van 500 GB zullen aardig wat films, muziek, foto’s en andere bestanden kunnen opslaan. Hieronder vind je de uitgebreide specificaties:

Specificaties Medion TOUCH X9613
Processor Intel Core 2 Quad Q9000
Videokaart NVIDIA GT240M
Geheugen 4 GB DDR3
Grafisch geheugen 1 GB DDR3
Schermgrootte 24 inch (16 : 9)
Schermresolutie 1920 x 1080 (full-hd)
Geluid Twee speakers met subwoofer
Opslagruimte 2 x 500 GB
Verwisselbare media Blu-ray-speler met optie om dvd’s/cd’s te branden
Camera Ingebouwd, twee megapixel
Andere displays 3,5" Windows SideShow-display
Netwerk Ethernet LAN-kaart (10/100/1000 Mbit/s)
Draadloos netwerk Wireless LAN 802.11b/g / Draft-n
Invoer 4 x USB 2.0 / 1 x LAN (RJ45) / multi-card reader / 1 x ExpressCard slot / 1 x eSATA / 1 x VGA in / 1 x VGA out / 1 x HDMI out / 1 x SCART
Tv-kaart DVB-T- en DVB-S
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium

Revolutie of evolutie?

Klinkt allemaal goed, maar toch ben ik niet zo ondersteboven van deze Medion-pc. Allereerst was daar de Medion Touch Centre-software. Hoewel de computer over twee maanden al in de winkels moet liggen, werkte het maar matig. Basisfuncties als het bewerken van foto’s of zelfs het roteren ervan werkte niet. Daarnaast was het niet mogelijk om vloeiend door een fotoverzameling te scrollen.

Ook van Laura, een digitaal figuur dat inhoud voor gaat lezen, werd helemaal niets gedemonstreerd. Simpelweg omdat deze functie verre van af is. Bovendien wordt het alleen mogelijk om basisfuncties met je stem aan te sturen, maar wat hieronder precies verstaan mag worden, zou ik je niet kunnen vertellen.

En ook van de demonstratie van de spraakherkenning zou je niet warm of koud worden. Pas na enkele keren werd de taak uitgevoerd. Als reden gaf Medion dat er veel achtergrondgeluid was, maar als ik deze pc op een feest gebruik of als ik de muziek hard aan heb staan en ik wil deze even pauzeren, is er ook veel achtergrondgeluid. En juist dan zou spraakherkenning handig kunnen zijn.

Overigens is het nog maar de vraag of het spraakherkenningsonderdeel van de Touch Centre-software ook de Nederlandse taal kan begrijpen. Iets wat overigens niet het geval is in de ingebouwde spraakherkenning van Windows Vista en Windows 7.

Dan het touchscreen, wat naar mijn mening op dit moment overbodig is. Oké, ik kan me voorstellen dat als je op een feestje thuis wat muziek wil regelen, een computer met een touchscreen uitkomst kan bieden omdat het zo eenvoudig te bedienen is. Of als je kinderen hebt, het misschien leuk kan zijn dat ze kunnen tekenen op zo’n ding. Of dat het misschien handig is om locaties op te zoeken op bijvoorbeeld Google Earth.

Maar op dit moment is het zo dat er gewoon te weinig applicaties zijn die goed geoptimaliseerd zijn voor touch – laat staan multitouch. Zoiets simpels als over het web surfen, waarom zou je dat willen doen met touch? Stel je voor dat je telkens op de knop Vorige moet drukken of steeds op andere, net te kleine knoppen op websites. Een nachtmerrie.

En dan mag Medion weliswaar zijn eigen Touch Centre-software hebben gebouwd, met bijvoorbeeld ondersteuning voor Facebook, Windows Live Messenger en Twitter, maar nog steeds zul je dan terugvallen op een toetsenbord en geloof me, uiteindelijk ook op de muis. Zeker als je met een aantal mensen een gesprek voert via bijvoorbeeld MSN.

Conclusie

Maar dan is er nog een argument waarom volgens mij touch op de desktop geen succes wordt: het is vermoeiend. Als je achter de computer zit, raken je armen na een tijdje simpelweg vermoeid van al dat getouch. Sta je, dan krijgen je armen weliswaar wat rust, maar zul je uiteindelijk de behoefte krijgen om te gaan zitten. Voor serieus werk is het simpelweg geen oplossing.

Dat is overigens iets waar Microsoft Surface, die touchtafel, slim op inspeelt. Door een horizontaal touchvlak te hebben gemaakt kun je lekker rustig met vrienden en familie foto’s bekijken, een route plannen, een spelletje spelen of zelfs rustig met een klant door bijvoorbeeld huizen bladeren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar op de desktop is dat allemaal niet mogelijk en het zijn dan ook vooral gimmicks aanwezig op de Medion Touch X9613. Zo ook het Windows SideShow-display. Op zich een leuk idee: even snel het weer checken of even snel kijken of er nieuwe e-mails binnen zijn gekomen. Ware het niet dat de pc aan moet staan om dit display te kunnen activeren. Waarom zou ik dan dat kleine frutseldisplaytje gebruiken dat niet eens full-touch ondersteunt als er nog geen vijf centimeter hoger een dik 24" scherm op me staat te wachten?

Ook hier weer: een gimmick die alleen in bepaalde situaties handig is. En hetzelfde geldt voor de vingerafdruklezer: leuk om met je vingerafdruk snel je bij Windows aan te kunnen melden, maar echt speciaal: nee.

En dan het grootste minpunt: de prijs. De Touch X9613 heeft een prijskaartje van tweeduizend euro. Behoorlijk veel geld voor weliswaar een mooie pc, maar wel een waarvan je een van de belangrijkste functies, namelijk het touchscreen, maar amper zult gebruiken en waarvan de spraakherkenning, in ieder geval op dit moment, matig werkt.

Kan deze pc dan door helemaal niets meer gered worden? Nou, als de Touch Centre-software goed uitgewerkt wordt en Laura goed en duidelijk haar werk weet te doen, kan je in ieder geval niet zeggen dat Medion niet z’n best heeft gedaan. Maar of de Touch X9613 dan nog aan slaat, ik betwijfel het hoor.

Tenslotte is het nog niet bekend of deze computer ook naar Nederland verscheept wordt. Medion produceert namelijk op aanvraag en dus moet een van de winkels de computer in zijn assortiment op willen nemen.